Custers sista strid

Custers sista strid

Utgivningen av västern-facklitteratur på svenska är tyvärr ganska liten. Men här har vi en riktigt bra bok i ämnet: ”Custers sista strid: drabbningen vid Little Big Horn 1876” av Tommy Eriksson (Bonniers, 2011).

Slaget vid Little Big Horn 1876 är en av de mest kända från hela seklet, trots att endast 263 amerikanska soldater stupade där. Fältslagen under inbördeskriget var betydligt större och värre.
Drabbningen i Montana är fylld av myter. Ingen ur Custers styrka överlevde (förutom en av hästarna), så ingen vet exakt vad som hände. Dessutom har Custer själv blivit en legend med en till viss del oförtjänt hjältestatus. En av de mest kända filmerna om Custer är ”De dog med stövlarna på” med Errol Flynn i huvudrollen. Den filmen, precis som de flesta avbildningarna av striden, är fylld av rena felaktigheter.
Slaget vid Little Big Horn var i själva verket över på mindre än en timme. ”Det tog ungefär lika lång tid som det tar för en hungrig man att äta middag”, enligt cheyenneindianen Two Moons.

Men vem var egentligen George Armstrong Custer? Det får vi veta i den här boken, som är den första ordentliga Custerbiografin på svenska. Custer var en våghals och chanstagare, som ofta satte allt på ett kort. Han trivdes i stridslarmet, men fann sig inte till rätta i fredstid. I boken kan vi läsa om Custers bedrifter under inbördeskriget, och hur han sedan försökte använda dessa i diverse PR-syften.

Ett genomgående tema i boken är amerikanernas skamliga behandling av indianerna under 1800-talet, med ständiga löftesbrott och grumlig rasideologi. Indianerna drabbades dessutom hårt av sjukdomar som de vita förde med sig.

Tommy Eriksson har tidigare skrivit flera böcker om indianer. Boken är mycket grundligt skriven och författaren är verkligen kunnig i sitt ämne. Det bästa med boken är kanske alla enskilda människoöden som här träder fram ur historien, både bland indianerna och bland ”blårockarna”. Detta ger en stark närvarokänsla.
Dessutom redovisar Eriksson historikernas olika teorier om Little Big Horn, där skilda åsikter står mot varandra.

En mycket läsvärd och intressant bok, som dessutom är riktigt snyggt formgiven.

Custers sista strid i bibliotekets katalog

 

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 2 augusti, 2011, i Västern och märkt , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: