Siouxerna anfaller

Månaden när hjorten fäller sina horn

Författaren Dee Brown (1908-2002) är mest känd för sin bok ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee”, en skildring av behandlingen av Nordamerikas indianer i slutet av 1800-talet.

Nu har en annan av Browns böcker översatts till svenska, ”Månaden när hjorten fäller sina horn” (Karneval, 2011). Den här boken är 50 år gammal och utgavs i original 1962 men har inte funnits på svenska förrän nu.

Månaden…” handlar om Fetterman-massakern 1866, nära Fort Phil Kearny i delstaten Wyoming.

Fetterman-massakern var en av de första riktigt framgångsrika attackerna som indianerna gjorde mot de amerikanska blårockarna.
Kapten William Fetterman och 80 soldater skulle undsätta några skogshuggare som angripits av indianer. Istället blev de lockade in i en dödlig fälla. 2000 beväpnade siouxer, cheyenner och arapahoer nedgjorde hela Fettermans styrka. Det var första gången som USA:s armé förlorat ett slag utan överlevande. Siouxerna lyckades få tio år till i frihet efter denna attack.

Denna massaker blev ett nationellt trauma för amerikanerna och många ser den som ursprunget till alla Hollywoods vilda västern-filmer.

Man förväntar sig kanske att den här boken ska ha samma perspektiv som Browns ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee”, dvs indianperspektivet, men i själva verket är det tvärtom. ”Månaden…” är skildrad helt från de vitas synvinkel och indianerna är bara bifigurer. Den mer sammansatta bilden av skeendet skulle komma senare. Omslagets porträttbild av indianen Jumping Thunder är därför något missvisande.

Det finns alldeles för få böcker på svenska om västernperioden. Trevligt att det nu börjar komma ut flera översatta böcker i detta ämne.

Tidigare i bloggen har jag även rekommenderat Custers sista strid av Tommy Eriksson. Den tar också upp Fetterman-massakern, men mera översiktligt.

Månaden när hjorten fäller sina horn i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 16 april, 2012, i Västern och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: