Myternas etrusker

Myternas etrusker

Det är inte varje dag det utkommer en nyskriven svensk bok om etruskerna. Barbro Santillo Frizell har skrivit ”Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång” (Carlssons, 2018).
Författaren är professor emerita i antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet och har även varit chef för Svenska Institutet i Rom.

Etruskerna var det folk som under forntiden levde i mellersta och norra delen av det område vi idag kallar Italien. Vi känner till dem idag genom arkeologiska fynd och korta inskrifter, men de har inte efterlämnat någon egen litteratur. Mystiken kring etruskerna har därför alltid varit stor.
Den grekiske historieskrivaren Herodotos menade att etruskerna invandrat från Mindre Asien, medan Dionysios från Halikarnassos uppgav att de var infödda i nuvarande Italien. Än idag är det ingen som vet säkert.

Etruskernas civilisation växte fram kring 700 f.Kr. och kännetecknades bl.a. av påtagligt rika gravgåvor. Metallhandel med andra kulturer hade givit etruskerna välstånd. Etruskerna importerade lyxvaror som elfenben, ädelmetaller och grekisk keramik. Deras samhälle bör ha varit aristokratiskt dominerat.

”Myternas etrusker” är en modern introduktion till etruskerna. Det är också en berättelse om vår tids sökande efter spåren av detta forntida folk. Boken inleds med ett kapitel om resenärer från 1800- och 1900-talet, som alla intresserat sig för etruskerna. En av dessa resenärer var D.H. Lawrence, idag mest känd som författare till ”Lady Chatterleys älskare”. Han såg etruskerna som ett frihetsälskande folk.

Övriga delar i boken heter ”Etruskisk identitet”, ”Dödens landskap” och ”Landskap i förvandling”.
Santillo Frizell tar upp intressanta ämnen som DNA-forskning och kulturarv. Eftersom etruskernas gravstäder med sina välkända väggmålningar är en så viktig del av vår kännedom om dem, behandlas dessa i ett eget kapitel.

Boken, som är rikt illustrerad med nytagna färgfoton, är lättillgänglig och intressant. Säkert kan flera läsare bli nyfikna på att själva resa i etruskernas fotspår.
På biblioteket hittar du boken under avdelningen Arkeologi.

Myternas etrusker i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 3 februari, 2020, i Arkeologi och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.