1816 – året utan sommar

2012 års sommarväder blev kanske inte vad vi hoppades på. Men 1816 var det ännu värre. Det året har gått till historien som ”Året utan sommar”.

Orsaken till det hela var vulkanen Mount Tamboras enorma utbrott i nuvarande Indonesien, som började i april 1815 och pågick i ett halvår. Det är det mest kraftfulla vulkanutbrott som inträffat på jorden sedan antiken.

Stoftet i atmosfären medförde i Europa och Nordamerika en markant temperatursänkning och missväxt. Skördarna slog fel. Matpriserna steg och hungersnöd utbröt. Vintern 1816-1817 var extremt kall och det kalla vädret fortsatte även under sommaren 1817.

Uttrycket ”1800-frös-ihjäl” kommer från 1816 års kyliga väder.

Året utan sommar medförde dock några intressanta kulturella följder.

Den stora mängden aska i atmosfären gjorde att solnedgångar kunde se riktigt effektfulla ut. Man tror att konstnären J.M.W. Turner härigenom fick inspiration till sina typiska gulaktiga landskapsmålningar.

Under den kalla och regniga sommaren 1816 besöktes Lord Byron av Mary Shelley, 18 år, och hennes partner (och senare man) Percy Bysshe Shelley. Han bodde vid Génève-sjön i Schweiz. De satt mest inne eftersom man inte kunde gå ut. De hittade på historier för varandra. Den mest kända av dessa berättelser var Mary Shelleys Frankenstein; or, The Modern Prometheus”, som sedan publicerades i bokform 1818.

Läs mera:
About.com – The year without a summer
Science Daily: Year without summer

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 15 augusti, 2012, i Kulturhistoria, Vetenskap och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Reblogged this on Mitt Universum and commented:
    Det här är tänkvärt tycker jag och provar att ”reblogga”. Årets sommar var osomrig tycker jag och många med mej, men det är inte första gången i världshistorien. Storsvagåret 1867 var inte bra för landets befolkning heller, då grödorna frös bort och hunger blev följden.

    Gilla

  2. Jonas Cederlind

    1658: när Karl X gick över bälten måste varit riktigt kallt. Detta resulterade i Freden i Roskilde, den mest fördelaktiga freden för Sverige någonsin.

    Gilla

  1. Ping: Bakgrunden till Fimbulvintern | Historiskt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.