Om bloggen

”Historiskt” är en blogg från Östersunds bibliotek, som på olika sätt handlar om historia ur ett biblioteksperspektiv.

I första hand tipsar bloggen om litteratur i historia eller i närliggande ämnen. Syftet är att skapa läslust och att visa bredden i bibliotekets samling av böcker och andra media.
Förutom böcker tar bloggen även upp filmer, musik och en hel del annat. Då och då uppmärksammar bloggen dessutom historiska nyheter och jubileer. Bloggen intresserar sig dessutom för digitalisering av vårt kulturarv och tipsar därför om gratis e-böcker och nättjänster.

Äldre litteratur i allmänhet är generellt intressant för bloggen. Vilken bok som ska räknas som ”äldre” är givetvis en definitionsfråga.

Bloggen tillämpar ett brett perspektiv på ämnet historia och hoppas kunna inspirera till läsning – ibland kanske rentav överraska.
Mer än man tror gömmer sig i bibliotekets stora samlingar…

Östersunds bibliotek

 1. Hej jag har en fråga!
  jag skriver en uppsats om Terrakotta armen och jag tar ut fakta ifrån din hemsida. Hur vet jag att all fakta är sann fakta?

  Gilla

 2. Hej! Mitt blogginlägg om John Mans bok om Terrakottaarmén är bara ett kort boktips. Om du behöver fakta till en uppsats är det mycket bättre att läsa den boken. Om dessa arkeologiska fynd finns det skrivet ganska mycket. Det finns t ex uppsatser om terrakottaarmén i flera samlingsverk om arkeologiska upptäckter. Fråga på ditt lokala bibliotek så hjälper de dig att hitta mera i ämnet.

  Gilla

 3. Hejsan! Jag har ett par frågor om Churchills bok My Early life som jag skulle uppskatta svar på. Jag vill egentligen bara få lite kött på benen och bekräftelse att jag analyserar rätt.
  1. Vad finns det för olika teman?
  2. Motiv?
  3. Hur är berättarperspektivet?
  4. Språket och stilen?
  Oerhört tacksam för svar! ( gärna på mail: esbo_94@hotmail.com)

  Gilla

  • Hej! Jag kan svara på frågor om Liljegrens Churchill-biografi eftersom det är den boken jag tipsar om i bloggen.
   Denna blogg ägnar sig främst åt att ge rena lästips, och inte åt några direkta litteraturanalyser.
   ”My early life” har jag visserligen läst, men det var minst 20 år sedan. Jag minns den mest som underhållande, spirituell och fylld av anekdoter.
   Det finns enorma mängder litteratur om Churchill. På biblioteken står många av dessa böcker idag i bokmagasin. Fråga på ditt lokala bibliotek och be dem plocka fram det biografiska material de har. Kolla i litteraturförteckningarna i dessa verk för att se om de refererar till texter som särskilt analyserar ”My early life”.

   Gilla

 4. Thomas Eriksson

  Var köper jag boken av Gösta Olsson Operation Ripa krigshändelser vid Jämtlandsgränsen 1945 och Krigsår av Arnt Tore Andersen och Örjan Sedin
  Tack på förhand

  Gilla

 5. Thomas Eriksson

  Tack

  Gilla

 6. Hej!

  Tänkte bara ge ett tips på en bra webbplats för digitaliserat historiskt material – http://wdl.org
  Finns även material från Kung. biblioteket här.

  Gilla

 7. Hejhopp

  Hoppas på lite hjälp av er kunniga.
  Söker hjälp att finna en bild på en runsten.
  Jag har sett den på nätet men den förefaller ha försvunnit.

  Stenen föreställer en man som står på 2 vattenskidor (små kanoter).
  Den lär vara från Norge.
  Oklart vilken ålder det var men har för mig att texten nämnde att den var mer än 1000 år gammal.

  Tacksam för tips

  Mvh

  Peter (Intresserad av vattenskid-historia)

  Gilla

  • Hej! Troligen är det en hällristning du beskriver. Prova att bildsöka på t ex ”Hällristningar bronsålder” och se om du känner igen någon av de bilder som visas.

   Gilla

 8. Hej,
  Jag söker vägledning om ett historisk ämnet som du kanske kan hjälpa mig med helst på svenska men engelska är också ok.
  Jag vill gärna läsa om historien om tros och gud(ar) genom tiderna från mänsklighetens början till våra dagar i olika kulturer hur har den utvecklat sig. jag kan förtydliga ämnet, jag vill läsa om hur vi människor skapade gud(ar) genom tiderna. känner du några bra böcker om ämnet? blir jag tacksamt om du tipsar om det.
  mvh
  safari

  Gilla

  • Hej!
   Din fråga täcker flera olika grenar inom religionsvetenskapen. Det kan vara svårt att hitta en enda bok som tar upp allt som du vill veta.
   De böcker som behandlar flera olika religioner i en och samma bok är oftast introduktioner eller läroböcker i religionskunskap/vetenskap. Besök ditt lokala bibliotek och se vad de har i ämnet.

   Sedan finns det andra böcker inom olika delar av religionsvetenskapen.
   En bra (men akademisk) introduktion till religionspsykologi:

   Geels, Antoon
   Den religiösa människan : en introduktion till religionspsykologin / Antoon Geels och Owe Wikström – 4. utg, ny utg. – Stockholm : NoK, 2017. – 575 s.
   ISBN 978-91-27-81935-1 ; ISBN 91-27-81935-3

   En ganska ny och någorlunda lättillgänglig bok inom religionsfilosofi är den här antologin (en samling av texter av flera olika författare)

   Varför finns religion? / David Thurfjell (red.). – Farsta: Molin & Sorgenfrei, 2016. – 276 s.
   ISBN 978-91-87515-24-8 ; ISBN 91-87515-24-5

   En annan bok inom religionsfilosofi, men främst med utgångspunkt från kristet perspektiv:

   Jonsson, Ulf
   Med tanke på Gud : en introduktion till religionsfilosofin / Ulf Jonsson. – Skellefteå : Artos, 2004. – 362 s.
   Beskrivning av synen på förhållandet mellan förnuft och tro. Författaren är filosofie doktor i religionsfilosofi och jesuit.
   ISBN 91-7580-238-4

   Du kan fråga efter dessa titlar på ditt lokala bibliotek och titta på dem, för att se om någon (eller några) av dem kan vara av intresse för dig.

   Vänliga hälsningar / Thomas Drugg, Östersunds bibliotek

   Gilla

 9. stort tack för ditt svar. Dem kan vara bra startpunkt. Sen kan jag kanske gå vidare med dem referenser som nämns i dem böckerna om frågan inte helt besvarad.

  Gilla

 10. Hej,
  Jag har på alla möjliga och omöjliga sätt googlat, försökt att få svar på en fråga. Jag har också skrivit (på engelska) till USA.s ambassad, men inte fått något svar.
  Jag har läst allt om engelsmännens krig mot, fransmän, spanjorer och indianer och där man också köpt land av indianerna. Från östkusten till västkusten har det tillkommit stater.
  Min fråga lyder som följer: Vem, hur, vad, avgjorde hur gränserna skulle dras. På den tiden hade man ju inga flygplan, GPS eller satelliter. Gränserna är ju värdigt raka både på longitud och latitud. Dom olika staterna har också olika form och storlek. Man kan ju inte gärna tro att man i förväg bestämde olika dagars ridning längs latitud och longitud och slog ner någon form av staters gränser av pinnar. Visst finns det några naturliga gränder som berg, floder och sjöar, men långt ifrån alltid.
  Ändå svårare blir det när det gäller sydamerikas länder. väldigt krokiga gränser, format och storlek i tät djungel att slå ner gräns pinnar.
  Tacksam för svar alt. tips på vart jag gå vidare med min fråga.
  Vänligen
  Peter Westrup

  Gilla

  • Hej!
   Ur ett biblioteksperspektiv är svaret att det som kan finnas skrivet om nationsgränser oftast är en del i en större berättelse.
   I vissa fall har gränser mellan nationalstater varit orsaken till konflikter och ibland krigsutbrott. Då kan beskrivningar av just den gränsdragningen finnas beskriven i böcker om dessa länders historia.

   Många av gränserna i Afrika är resultatet av kolonialmakternas uppdelningar av territorier. Här kan det finnas avsnitt om olika gränser i böcker om kolonialhistoria, t.ex. ”Söndra och härska : uppdelningen av Afrika 1880-1914” av Henk Wesseling (2006)
   Andra gränser som det varit konflikter kring är de i Mellanöstern. Lästips: ”Roten till det onda : uppdelningen av Mellanöstern 1916-2016” av Ingmar Karlsson (2016).

   Om Nordamerika är väl frågan om det är nationsgränser eller delstatsgränser du främst är intresserad av. En del av detta kan säkert finnas beskrivet i litteratur som inte finns tillgänglig i Sverige, t.ex. lokalhistoriska böcker om en viss amerikansk delstats historia. Om nationsgränserna mot Mexiko och Kanada : leta i den litteratur om USA:s historia som går att få tag i, t.ex. via ditt lokala bibliotek.
   Om Sydamerika får man nog leta i böcker om dels kontinentens historia (en del av de böckerna är inte översatta till svenska) och dels om de enskilda ländernas historia.
   I alla dessa fall är eventuella avsnitt om gränser en mindre del av en större berättelse och det kan ta tid att hitta materialet.

   Mitt tips är att du till att börja med besöker ditt lokala bibliotek och ser vilka böcker i dessa historiska ämnen som de kan ha. I de böcker du hittar där kan det sedan finnas litteraturhänvisningar till annan litteratur, där du kan läsa mer.
   Böcker om amerikanska delstaters historia är sällsynta på svenska bibliotek. Är det en särskild amerikansk delstats gränser du vill veta mera om, kan en idé vara att prova att skriva till något stort folkbibliotek i den delstaten och be om lokalhistoriska tips. Rimligen har de lokalhistoriska samlingar, precis som vi har i Sverige.

   Vänliga hälsningar / Thomas Drugg, Östersunds bibliotek

   Gilla

 11. Hej! Jag skriver en historik om Biskopsö, en liten by i Åbolands skärgård. I sista minuten kan jag inte låta bli att fråga om det funnits en lag under den gemensamma tiden med Sverige som föreskrev att man skulle hålla reda på sina grannars fiskelycka för att uppnå rättvis beskattning. Om det här stämmer kan det ha haft en viss inverkan på grannsämjan som också annars är ett tema under ytan. Var jag läst om detta kan jag inte påminna mig.
  Kan något sådant stämma?
  undrar Sixten Granroth
  siggeg@netscape.net

  Gilla

  • Hej! Jag har personligen aldrig läst något om detta, men det har ju funnits en hel del historiska lagar som i våra nutida ögon kan ses som udda. Jag föreslår att du ställer frågan till någon som kan juridikhistoria. Mvh/Thomas Drugg, Östersunds bibliotek

   Gilla

 12. Bert Karlsson

  Undrar om någon känner till Slägerholmen i Göteborgs södra skärgård som gränsmärke på 12-1300-talet mellan Sverige och Norge ?

  Gilla

 13. Ifjol undersökte jag sannolikheten av Danaholmen som gränsmärke på min blogg Vägvisaren: https://vagledaren.blogspot.com/2019/08/ och https://vagledaren.blogspot.com/2019/10/ . Se även tråden ”Ny tolkning av Danaholmsfördraget” under ”Medeltid” på https://skandinavisktarkeologiforum.org/ . Min slutsats utifrån Gunnar Olsson (1953) är att Danaholmen troligen inte alls varit ett gränsmärke mellan de nordiska länderna. Slägerholmen som ett sådant märke är vad jag vet inte nånstans omnämnt. Utan anknytning till antaget norskt område är det inte heller troligt.

  Gilla

 14. Hej! Jag söker information om militär bemanning av svenska fyrar och fyrplatser under 1VK. Har läst att soldater t.ex. stationerades på Högbonden i Höga Kusten och att då Fyrmästaren blev deras överordnade eftersom fyrarna styrdes av Lotsverket, som var en del av försvaret. Finns det något skrivet om just detta? Är också intresserad av material som foton, brev etc,
  Tack på förhand!
  Jenny

  Gilla

  • Hej! Jag föreslår att du först ser vilka dåtida regementen som kan ha varit kopplade till dessa fyrplatser, och att du sedan tittar i de regementshistoriska verk som finns. (Ofta finns det jubileumsböcker som utgivits i samband med att regementet firat ett jämnt hundratal år, eller liknande).
   Det finns några böcker om svenska fyrar som du kan fråga efter på ditt lokala bibliotek, men det är inte säkert att just dessa detaljuppgifter kan finnas med i någon av dessa böcker.
   För arkivhandlingar som t.ex foton och brev kan du kontakta Krigsarkivet, https://riksarkivet.se/taby
   Ett annat tips är att ta upp frågan i militärhistoriska forum/grupper på Facebook.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: