Musiken på Titanic

Det är mycket Titanic nu i dagarna, när det har gått 100 år sedan katastrofen inträffade.
En fråga som regelbundet dyker upp är vilken melodi eller sång som var den sista som spelades ombord på Titanic innan fartyget sjönk. Vittnesuppgifterna skiljer sig åt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på kaoset den natten. Ett vanligt påstående är att Titanics orkester skulle ha spelat psalmen ”Närmare Gud till dig”. I ett flertal filmer har man också tagit fasta på detta. Men ”Närmare Gud till dig” finns i flera tonsättningar.
Vi kommer aldrig att få veta exakt. Orkestern kan ha delat upp sig i grupper och spelat olika melodier.

Ett väldigt trovärdigt vittne, radiotelegrafisten Harold Bride, som sköljdes överbord innan Titanic sjönk och som var en av de sista att räddas upp i en livbåt, hävdar att orkestern spelade ”Autumn”. Den melodi som han då menade bör ha varit ”Songe d’Automne” av Archibald Joyce (1873-1963), ibland kallad ”Englands valskung”.

”Songe d’Automne” är en vals från 1908 som var mycket populär i Europa under denna tid. I England gick den under namnet ”Autumn”. Man vet att melodin spelades flera gånger under Titanics olycksaliga jungfruresa. Valsen är vacker och lite sorgsen. Det är inte alls omöjligt att detta kan ha varit den sista melodin som spelades ombord. I den paniksituation som rådde kan orkestern ha valt att spela ett populärt stycke som folk kände igen och tyckte om.

Vi spelar ”Songe d’Automne” och tänker på alla de ca 1500 människor som miste sina liv natten mellan den 14 och 15 april 1912, i det kalla vattnet 0.6 km utanför Newfoundlands kust.

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 12 april, 2012, i Sjöfart och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.