Klimatet under 10.000 år

Global nedkylning

I dagens klimatdebatt förekommer ofta ett alltför kort historiskt perspektiv, ibland inte längre än 50 år tillbaka. Man kan få intrycket att klimatet har varit konstant fram till 1900-talet, vilket inte stämmer. Det finns en hel del historisk dokumentation som ger oss en bild av de olika klimatperioderna som jorden haft.
Klimathistoria är en färsk historisk gren. Ämnet är kontroversiellt och forskningen ofta motsägelsefull.

En bok som tar upp sådana här frågeställningar om klimatförändringar genom historien är ”Global nedkylning : klimatet och människan under 10.000 år” av Fredrik Charpentier Ljungqvist (Norstedts, 2009).

Klimatförändringar har ofta medfört stora konsekvenser för de människor som råkat ut för dem.
I boken möter vi exempelvis babylonier, romare, mayaindianer, vikingar och medeltida européer.

”Global nedkylning” är kronologiskt upplagd och börjar med slutet av den senaste istiden.
Riktigt intressant blir boken ungefär från folkvandringstiden och framåt. Under perioden 300-800 förekom en köldperiod, som kan ha varit en bidragande orsak till folkvandringen.

Här finns dessutom ett kapitel om vulkanutbrottet 536, vars följder kan ha givit upphov till berättelsen om Fimbulvintern.

Sedan kommer den medeltida värmeperioden ca 800-1300, en period som nu är mycket omdebatterad i klimatpolitiska sammanhang. Klimatet var vid denna tid ovanligt gynnsamt för jordbruk i norra Europa. Man odlade vin i England. Överskottet från skördarna kunde läggas på byggen av kyrkor och katedraler. Stränga vintrar var sällsynta. Nordborna koloniserade Island och Grönland. Samtidigt drabbades Mayaindianernas områden av torka, och deras rike bröt samman.

Avsnittet om Lilla istiden, ca 1300-1900, tillhör bokens mest intressanta.
Egentligen var det ingen istid, utan en följd av kalla perioder. Lilla istiden var ett globalt fenomen, men växlingarna har varit olika på skilda håll och forskarna är oeniga om tidsperioderna. I Europa tycks 1500- och 1600-talen ha varit den kallaste delen.
Det märks att författaren är särskilt hemma på medeltidshistoria. Skildringen av den stora svälten i Europa på 1310-talet är välskriven. Faktum är att man sällan läser om denna stora svält. Istället är det ett stort fokus på Digerdöden, som kom i mitten av seklet och slog hårt mot en då redan drabbad befolkning. 1310-talets svältkatastrof var den största som drabbat Europa under de senaste 1000 åren.
Sedan kommer den period som historikerna brukar kalla för den senmedeltida agrarkrisen. Kalla vintrar kunde vara illa, men värre var alltför riklig nederbörd, särskilt i kombination med kalla vårar och somrar, vilket var det som förstörde skördarna.
Författaren gör även en intressant koppling till häxprocesserna.
Bosättningarna på Island och Grönland fick stora problem. På Grönland dog hela bosättningen ut.

Marknad på Themsens is
Marknad på Themsens is 1683-84 (av Thomas Wyke)

Mellan 1550 och 1650 drabbades Europa även av omfattande krig och sjukdomsepidemier. Klimatet var bara en del av problem som den tidens européer hade. Under 1600-talet förekom vissa vintrar som var extremt kalla. Karl X Gustavs tåg över Bält 1658 är välkänt, liksom marknaderna på Themsen och på isen utanför Holland. Hela 1690-talet var kallt. I Sverige-Finland var det en humanitär katastrofsituation.
1700-talet var något varmare, medan 1800-talet åter blev kallare.

När tog Lilla istiden slut? Forskarna brukar välja perioden 1850-1920. Författaren påpekar att ca halva den globala uppvärmningen, och det mesta av uppvärmningen i Arktis, ägde rum före 1950. Jorden har kommit in i en varmare klimatcykel efter Lilla istiden, vilket gör det svårt att avgöra hur mycket av uppvärmningen som beror på mänsklig påverkan. Författaren menar att det först är under de senare årtiondena, från 1970-talet och framåt, som utsläppen av växthusgaser kan ha påverkat.

Författaren fokuserar givetvis på de områden i världen varifrån man har data. Att utgå från Europa är naturligt men här finns också avsnitt från Asien, Amerika och Afrika.

”Global nedkylning” är en bra, tankeväckande och viktig bok som belyser jordens långa klimathistoria. Detta är ett svårt ämne att skriva om, men författaren lyckas bra med det. En sakligt informativ och resonerande bok som många borde läsa. Rekommenderas!
Här finns också bilagor där författaren räknar upp alla de enskilda saker som påverkar klimatet. Det är fler än vad man kanske tror. Han förklarar också genom vilka metoder och från vilka källor som vi idag kan få kännedom om forna tiders klimat.

Fredrik Charpentier Ljungqvist har en väldigt bra sammanfattning i slutet av boken, som jag inte kan låta bli att citera här.

”I vilken utsträckning uppvärmningen är orsakad av människan eller ej är kanske inte den viktigaste frågan. Den viktigaste frågan borde kanske istället vara hur vi kan hantera konsekvenserna av den globala uppvärmningen.”
(…)
”Hela den nuvarande västerländska civilisationen på jorden har människan i princip byggt upp under de senaste 600-700 åren då jorden, utom under det senaste århundradet, varit inne i en kall klimatcykel: Lilla istiden. Det innebär att den mesta bebyggelsen, det mesta jordbruket, liksom synen på vad som är ”normalt” är anpassat till de förhållanden som varit förhärskande under en kall klimatperiod. Tidigare varma perioder är alltför avlägsna i tid för att utgöra en referensram för människan”

Global nedkylning i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 3 maj, 2013, i Klimat och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Att tro att vi kan ändra på klimatet är en ren önskedröm inget annat. Sammanställer man klimatet över tid med solens cykler, båda korta o långa cykler så finns det tydliga samband. Och att ändra solens cykler går inte. Just nu Grand Solar Minimum 25, som gör solen inaktiv i många år med allt kallare. De senaste 4 åren har planeten svalnat av mer o mer. Mer köld o snö och tittar man historiskt blir det ännu värre i 10 år till

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: