Tour de France

Your de France

Vi är nog många som egentligen utan att vara överdrivet intresserade av proffscykling ändå blivit sittande framför direktsändningar från Tour de France, världens största cykellopp.
Världens bästa cyklister har under mer än 100 år pressat sig till det yttersta på franska landsvägar och bergstoppar. Loppet har blivit mytomspunnet och en del enmansprestationer har blivit klassiska. Dess symboler är starka igenkänningstecken. Den gula ledartröjan, spurtsegrarna, bergströjan med röda prickar. Varje lopp kan ses som ett sorts livsdrama, en metafor för livet självt. Cyklister kan tappa allt på en enda dag, eller plåga sig till fantastiska segrar. Idag är dock cykelsporten svårt drabbad av dopningsskandaler.

Joakim Jakobsen är kulturredaktör på danska Weekendavisen. Hans gedigna bok ”Tour de France : historien om världens största cykellopp” (Natur & kultur, 2014) är ett storverk. Boken har blivit en stor succé i Danmark, där den utgivits i flera upplagor, och nu finns den på svenska.

Jakobsen beskriver varenda Tour de France-lopp från starten 1903 till 2013, och boken omfattar 742 sidor.
Han skriver bra, språket flyter lätt och här fastnar man genast när man börjar läsa. Vi får en riktigt fascinerande berättelse om Tourerna. Det är också berättelsen om 1900-talets historia, om samhällets förändring, om idrottens förvandling till kommersiell världsrörelse, och inte minst porträtt av de enskilda idrottsmän som satt sin prägel på loppet under så många år.

Samtidigt är det ingen hjältedyrkan. Jakobsen älskar däremot själva loppet Tour de France, vilket tydligt framgår av denna bok. Han är mycket förtjust i att berätta goda anekdoter, och det finns gott om dem.

Många svenska tv-tittare har nog aldrig riktigt insett den dignitet som Tour de France alltid haft nere på kontinenten. Den här boken visar varför loppet blivit så legendariskt.
Läs om bergsetapper i Alperna och Pyrenéerna, om nästan ofattbara drivkrafter och styrkeprov, om eleganta åkare som italienaren Fausto Coppi och den närmast ouppnåelige belgaren Eddy Merckx. Merckx har fortfarande rekordet i det totala antalet etappsegrar, 34.
Och givetvis kan vi läsa om amerikanen Lance Armstrong, som fälldes för dopning och därmed berövades alla sina sju Tour de France-segrar 1999-2005.

”Tour de France” är en fascinerande bok, på flera sätt. Paradoxalt nog behöver man inte vara särskilt intresserad av cykelsport för att uppskatta den här boken. Tour de France innehåller så mycket inneboende dramatik att det är ett mycket tacksamt ämne att skriva om. Boken är ett exempel på hur bra man kan skriva om idrott, och dess omfattning bör inte verka avskräckande.
Joakim Jakobsens ”Tour de France” är en episk läsupplevelse som räcker ett tag. Den är illustrerad med ett mindre antal svartvita bilder samt kartor. Spännande som en roman.

Bokens svenska utgåva är kompletterad med nyskrivna delar om de svenska cyklister som deltagit i Tour de France, främst Gösta ”Fåglum” Pettersson. Han är den ende svensk som hamnat på prispallen i loppet. Han slutade trea 1970 (och vann hela Giro d’Italia 1971).

Tour de France i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 8 juni, 2015, i Idrott och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.