Fula frisyrer

Fula frisyrer

Modet växlar ständigt. Efter en tid kan vi tycka att det som var modernt för några decennier sedan nu tycks gräsligt, ja rentav fult. Men mode har en tendens att komma tillbaka efter ett tag, fast i lite annan form.

Den lilla boken ”Fula frisyrer” av James Innes-Smith & Henrietta Webb (Lind & Co, 2003) är från början brittisk och författarna har samlat ihop ett stort antal frisyrfoton från frisersalonger över hela världen. De flesta bilderna kommer från 1970-talet. Och de flesta frisyrerna är verkligen hemska. Kanske är det lite elakt att kalla boken för ”Fula frisyrer” men titeln är nog ändå den som bäst beskriver innehållet.

Det är inte så mycket text i den här boken, som nästan bara består av bilder i både färg och svartvitt. Du kan se en kavalkad av hockeyfrillor, pottklippningar, verkligt udda håruppsättningar och gigantiska tuperingar. Både herr- och damfrisyrer finns representerade i det rika urvalet.

Fula damfrisyrer

Efter att vi bläddrat i ”Fula frisyrer” och skrattat gott åt de mest extrema bilderna, kan vi sedan gärna fundera över vad i vår egen mode- och designsamtid som kommer att anses fult och frånstötande om 40 år. Våra barnbarn kommer kanske i framtiden att samla ihop detta på motsvarande sätt och ge ut materialet i nya humorböcker.

(Sedan detta blogginlägg skrevs har boken tyvärr försvunnit från biblioteket, och kan därför tyvärr ej längre lånas)

 

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 24 juni, 2014, i Humor, Kläder och mode och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.