Trista sevärdheter

Trista sevärdheter

Vad är egentligen en sevärdhet? Kanske ett besöksmål som man av någon anledning tycker att det är värt att göra en omväg för att få se.

I Johan Tells underhållande bok ”Trista sevärdheter” (Max Ström, 2011) kan vi se en bildkavalkad av 121 sevärdheter som författaren anser ”ovärda” en omväg.
I förordet skriver Tell att han tycker att ”det är viktigt att diskutera vad som får oss att resa, får oss att besöka en annan svensk plats än den vi själva bor på”. Han diskuterar också hur Unescos alla världsarv egentligen väljs ut: är det enbart p g a platsernas inneboende kulturvärden, eller kan lobbying ha en roll i sammanhanget?

Det roliga med ”Trista sevärdheter” är just sammanställningen av de olika platserna, som var och en får en bildsida i tvärformat, samt en underfundigt lakonisk bildtext.

För varje plats anges också dess geografiska koordinater. Så det är enkelt att själv leta sig fram till t ex statyn över gåsen Akka, Norra Europas största kvarnhjul eller Skövdes äldsta hus. Är dessa sevärdheter verkligen så trista? Bedöm själv.
Omslaget avbildar världens största vildman, som kan ses i Storuman.

En fascinerande och bitvis komisk bok, med ett mått av turismkritik, och som ger läsaren en stunds eftertanke.

Trista sevärdheter i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 19 maj, 2014, i Sverige och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.