Abraham Lincoln

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-65) brukar alltid vinna diverse omröstningar om USA:s främste president någonsin. Han har uppnått en verklig ikonstatus. Nu har journalisten Staffan Ekendahl skrivit en biografi om Lincoln – ”Abraham Lincoln : hans liv och tid” (Norstedts, 2011).

Hur länge sedan är det egentligen som det gavs ut en biografi om Lincoln på svenska? Jag fick leta lite. Det senaste boken om honom tycks ha utkommit 1944, förutom en ungdomsbok som kom 1945.

Lincoln har en särställning bland de amerikanska hjältefigurerna. Tänk bara på det stora Lincoln-monumentet i Washington. Han blev vald till president i en svår tid, och räddade USA från att delas under inbördeskriget. Dessutom avskaffade han slaveriet.

Det är också viktigt att Lincoln kom från en enkel bakgrund. Han föddes i en fönsterlös timmerstuga i Kentucky. Han fick ingen skolutbildning och läste till advokat på egen hand, och blev till sist president. Tidigt fick han smeknamnet ”Honest Abe”. Lincoln förkroppsligar för många den amerikanska drömmen. Han är också ofta närvarande i dagens politiska debatt. Vår tids amerikanska presidenter vill gärna jämföra sig med Lincoln och citera ur hans tal.

Lincolns tid var dynamisk, spännande och intressant. Så en biografi om honom blir också en beskrivning av det amerikanska 1800-talet. Ekendahls biografi är en rejäl bok på 400 sidor. Trivsam, lättläst och informativ.
Kul att få veta mera om mannen bakom myten. Jag hade dock gärna sett några fler illustrationer.

Abraham Lincoln i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 16 september, 2011, i Biografier och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: