Vinter-OS genom tiderna

Ringar av is

Vinter-OS i Sotji är nr 22 i ordningen av olympiska vinterspel.
Det var för 90 år sedan som de första olympiska vinterspelen arrangerades, då i Chamonix, Frankrike.
När Pierre de Coubertin väckte liv i den gamla olympiska tanken i slutet av 1800-talet och fick till stånd de första olympiska spelen i Aten 1896 tänkte han sig inte att man även kunde utöva idrott på vintern. Han var till och med direkt motståndare till idén om vinterspel när förslaget senare väcktes. De första vinterspelen i Chamonix fick dessutom olympisk status först i efterhand.

Journalisten Åke Stolt berättar vinterolympiadernas spännande historia i boken ”Ringar av is : en olympisk vinterkrönika” (Bonniers, 2010). Han har tidigare skrivit en motsvarande bok om sommarspelen: ”Ingen lek utan eld” (2004).

Detta är en bra idrottshistorisk bok, fylld av dramatik och anekdoter. Här möter vi också starka profiler bland både ledare och tävlande. De olika spelen sätts in i sitt sammanhang.

Den första vintersport som släpptes in i den olympiska familjen var konståkningen, som gjorde sin premiär i London 1908. Det sågs då inte som en vintersport utan som en kultiverad form av gymnastik eller balett.
Något annat som knappast är allmänt känt är att de svenska idrottsledarna var kompakta motståndare till att lansera olympiska vinterspel. De första vinterspelen hade kunnat lanseras i Sverige 1912 (där ju sommar-OS gick i Stockholm samma år), om inte de svenska ledarna hade varit så totalt avvisande.
Även Norge var motståndare till idén. Man ville inte ha någon konkurrent till sina egna lokala vintertävlingar.

Åke Stolt berättar historien om vinter-OS i kronologisk ordning. Varje vinterspel har alltså ett eget kapitel i boken, som sträcker sig från Chamonix 1924 till Turin 2006.

Här får du underhållande läsning om klassiska vintersportstjärnor som Sonia Henie och Toini Gustafsson, skidhjältar som Assar Rönnlund och Kiruna-Lasse, men också om bortglömda människoöden, ibland dråpliga historier om vinster och förluster, personporträtt av starka OS-ledare som Avery Brundage, och mycket mera. Författaren är mycket kunnig inom idrottshistoria.

Ibland har olympiader använts som propagandanummer för en totalitär regim, t ex i Garmisch-Partenkirchen 1936. Andra vinterspel har anordnats i kalla krigets och storpolitikens skugga.

En rapp, välskriven och läsvärd bok om vinterolympiader, inte bara för hängivet sportintresserade utan för alla som vill läsa mera om idrottens och olympiadernas roll och betydelse i vårt samhälle. Sparsamt illustrerad med svartvita foton.

Ringar av is i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 11 februari, 2014, i Idrott och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: