Henri Cartier-Bresson

Cartier-BressonCartier-Bresson

Den franske fotografen Henri Cartier-Bresson (1908-2004) är upphovsman till några av 1900-talets mest kända bilder. Han var en av seklets mest inflytelserika fotografer och ses ofta som pionjär för det moderna fotoreportaget.

Cartier-Bresson var en av de första professionella fotografer som använde sig av småbildskamera, en Leica.
Hans karriär inleddes på 1930-talet. Under andra världskriget tillfångatogs han av tyskarna, men lyckades 1943 rymma från ett fångläger. Efter kriget grundade han bildbyrån Magnum, tillsammans med bl a Robert Capa.

Cartier-Bresson var en mästare på att fånga ögonblick. Han myntade uttrycket ”det avgörande ögonblicket” för att beskriva det.

På biblioteket har vi flera böcker med Cartier-Bressons bilder. ”Henri Cartier-Bresson” (Thames & Hudson, 2006) är en ren bildsamling som ingår i serien ”Photofile” medan ”Henri Cartier-Bresson” av Clément Chéroux (Thames & Hudson, 2009) är en rikt illustrerad biografi.
Många konstnärliga fotoböcker är stora och tunga, men dessa två är små och behändiga, och alltså lätta och praktiska att låna med sig.

Alla har någon gång sett ett av Cartier-Bressons foton, även om man kanske inte känner till fotografens namn. De är mycket kända och förenas av ett enastående personligt uttryck. Cartier-Bresson arbetade över hela världen och blev känd för att uträtta storverk ”på fältet” trots sin minimala fotoutrustning. Hans framstående foton från sin långa karriär fångar 1900-talets historia.

Henri Cartier-Bresson (Photofile) i bibliotekets katalog
Henri Cartier-Bresson (av Clément Chéroux) i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 20 juni, 2013, i Konst och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Vilken bra idé! En sådan bok skulle jag behöva låna. Jag såg utställningen som pågick under våren på Fotografiska och kunde inte alls ta in alla intryck. Det var bara för mycket på en gång 🙂

    Gilla

  2. Jag glömde nämna att biografin är på engelska. Men den är bra och delar in HCB.s liv och karriär i olika perioder. Massor av fina bilder.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: