Tyska orden

Tyska orden

”Jag lovar att vara kysk till kroppen och att leva i fattigdom samt vara lydig mot Gud, Sankta Maria och er, mästare av Tyska orden, och era efterträdare enligt ordens regler och sedvänjor, lydig intill döden.”
Så löd den ed som en riddare fick avlägga när han inträdde i Tyska orden.

Vi tänker kanske att medeltidens korsriddare mest höll till nere i det heliga landet. De flesta sätter nog likhetstecken mellan korsriddarna och tempelherreorden. Men det fanns ju fler riddarordnar, t ex Tyska orden, som under lång tid var en viktig maktfaktor i vårt eget närområde. I William Urbans bok ”Tyska orden : Nordens korsriddare” (Prisma, 2006) får vi hela berättelsen om Tyska orden. Jan Guillous böcker om Arn har medfört ett ökat intresse för korstågstiden och för medeltidens riddarordnar.

Tyska orden har vid olika tillfällen i historien dragits fram av nationalister som utnyttjat dess namn och symboler för egen vinning, varför det finns ett behov av att berätta dess historia från början, för en nutida läsekrets.

Författaren William Urban är professor i historia vid Monmouth College, Illinois, USA, och expert på baltisk historia. I boken berättas hela historien om Tyska orden, från dess instiftande i Palestina på 1100-talet till dess nedgång och militära fall på 1500-talet. Vi får en intressant skildring av en tidsålder och ett tänkesätt som skiljer sig kraftfullt från vår tid. Dessutom kan du läsa om tuffa tag bland riddare, borgar och slaviska kungar.

Orden erövrade ett område vid södra Östersjökusten och hade under lång tid Marienburg som sitt högkvarter. Storhetstiden för Tyska orden var 1300-talet och den bröts med det berömda slaget vid Tannenberg 1410. Det får ett stort utrymme i boken, men Urban kommer inte fram dit förrän efter 230 sidor.

Det finns ingen annan nyskriven, heltäckande översikt över Tyska orden på svenska. Ibland förvandlas Urbans text till ett myller av (kanske alltför) många namn på personer, orter, områden och borgar, men han tappar aldrig den röda tråden och han skriver ofta en mycket underhållande prosa. Boken lider dock av en viss brist på bra illustrationer. Rekommenderas till alla som är intresserade av korsriddare och nordisk historia.

Tyska orden i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 30 maj, 2013, i Medeltiden och märkt , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Trevlig bok, men tyvärr behäftad med många sakfel och begreppsförvirring. Nej här får man inte alls ”reda på allt” om denna orden och andra inomkyrkliga brödraordnar sk. kyrkofrälse. William Urban må vara professor i USA samt av en del utkorad till expert och så kanske är fallet borta i USA men knappast här i Norden. Dock kan man väl vara positiv till de utmålade skildringar av hur en del skulle kunna ha tänkt men författaren saknar information från de arkiv som fortfarande gömmer hela den mest substantiella ordenshistoriken visavi Nordens största riddarordnar. Att han glömmer bort att samtliga riddarordnar återfanns inte bara representerade uti Norden utan speciellt fanns de med sina huvudsäten i nuvarande Sverige. I Uppsala återfanns härmastarna för s.k. ”TempelHerraOrden”-(Pauperes commilitones Christi Templique salomonis), ”JohanniterOrden” (numera ”Ordo Fratrum Hospitaliorum Hierosolymitarium Sancti Johannis Baptisterium”) samt ävenså ÄrkePreceptor för OFMC ”Archangeli dioecesani Praeceptor” (Ordine Fratres Militie Christi), men aldrig någonsin har Tyska Orden haft sin härmästare eller annan högre magistratsperson funnits i riket, mer än lokalt på Gotland i Visby under en kort period om 10 år (1398-1408). Tyska Orden har mer än detta aldrig haft egna besittningar på vare sig Gotland, Finland, Åland, Sverige eller Norge. Allt detta och mycket mer återfinnes uti originalarkiv under beskydd av orden IHS+OFMC vilken numera endast är en inomkyrklig brödraorden som återgått till ursprunglig verksamhet. Så mycket fattas av kunskap med IHS+OFMC har offentligt utlovat en presentation av deras originala kröniko-skrivning med historiska fakta och artefaktiska presentationer. IHS+OFMC kommer att under 2015-2016 (sitt historiska 850 års jubileum som pågår under 1 år) presentera material som för historieskrivning framåt.

    Gilla

    • Tack för din detaljerade information. Det finns alldeles för lite böcker i ämnet utgivet på svenska, så om det snart utkommer en officiell historiekrönika vore det ett bra och intressant tillskott i hyllan.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: