Studenthumor från Uppsala

Humorns Uppsala

Våren är studentens tid. Idag ska vi ägna oss åt studenthumor, ett välkänt begrepp. Under studietiden förekommer spex och allehanda skämtsamheter i studentnationer och även i andra sammanhang. Mycket av det som skrivs i form av spex och liknande alster publiceras aldrig i bokform. Men ibland kan man hitta roliga samlingsverk.

Ett sådant är antologin ”Humorns Uppsala” (red. Gunnar Larson, Bonniers 1958). Det är en samling av lustigheter av studenter i Uppsala från olika decennier av 1900-talet.
I förordet skriver redaktör Larson: ”Den ojämförligt största delen av allt det roliga som fortfarande finns bevarat i skrift från Uppsalas studentvärld är bundet till tid och person så intimt, att det blivit obegripligt redan efter något år och därför givetvis måst uteslutas från detta urval.”

Men det som valts ut är emellanåt riktigt kul. Och det är inte vilka studenter som helst som återfinns bland författarna. Här kan du läsa ungdomsverk av Gösta Knutsson, Tage Danielsson, Hans Furuhagen, Ulf Peder Olrog, H K Rönblom, Sten Lindroth, Per Erik Wahlund och många andra.

Boken innehåller utdrag ur spex, parodier på högstämda tal, humoristiska berättelser, lustiga bordsvisor, kåserier och krönikor. Innehållet är givetvis väldigt blandat, och allt är inte lika kul idag, men exempelvis Tage Danielssons alster sticker ut i sin språkliga spetsfundighet. En annan favorit är ”Analys och studie av teoretiska och praktiska skönhetsvärden i folkvisan Helan går” av Sten Lindroth.

Humorns Uppsala i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 18 april, 2013, i Humor, Litteratur och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: