Magnifik sprithistoria

Steffos spritbibel

Bokförlagen har under de senaste åren vräkt ut kokböcker på marknaden. Det har varit en överutgivning och man undrar hur många av alla dessa kokböcker som verkligen har använts av hemmakockarna.
En mindre del av titlarna har handlat om drycker, främst vin eller whisky. Endast ett fåtal av alla dessa böcker har dock haft ett kulturhistoriskt innehåll som verkligen lämnar avtryck hos läsaren.
Idag vill bloggen tipsa om en utomordentligt bra bok som verkligen är bildande och som läsaren garanterat kommer att lära sig saker av.

Steffo Törnquists magnifika volym ”Steffos spritbibel : sprit i mat, sprit till mat, som molekyl, sprit i konst…” (Lind & Co, 2012) är troligen den bästa svenska bok som någonsin utgivits om spritdrycker.
I den här boken har Törnquist samlat all sin kunskap och erfarenhet av sprit. Läsaren får en kunnig guidning genom spritvärlden. Här finns givetvis omfattande kapitel om cognac och whisky, men även om mindre omskrivna sorter som arrak, absint och grappa. Den enda svenska original-spritdrycken, punsch, får givetvis sitt eget avsnitt.

Allt innehåll i boken är inte rent historiskt, men här finns underhållande och mycket intressanta avsnitt om dryckeshistoria. Vem var egentligen Johnnie Walker och Jack Daniels, eller ”Brännvinskungen” O P Smith och Johan Daniel Grönstedt? Svaret får du här.

Hur kom det sig att man började tillverka rom i Karibien, och hur kom drycken till Europa? Boken är fylld av sådana berättelser.
Törnquist är oerhört kunnig inom sitt område, och han har dessutom ett trevligt och personligt tilltal i sin text. Boken är en fröjd att läsa och den är verkligen folkbildande. Särskilt kul är det när Törnquist avlivar alla myter kring tequilan, eller när han kåserar kring den svenska alkoholpolitikens historia i ett sexsidigt kapitel. Faktum är att boken ofta är påtagligt rolig att läsa.

En annan viktig sak är att det är precis lagom mycket text. Det kan vara lätt att skriva för mycket och för detaljerat om ett ämne man är engagerad i, men här är det precis lagom. Boken är dessutom mycket tjusigt formgiven.

Alla som är det minsta intresserade av någon spritdryck bör läsa den här boken.
Vid Gourmand World Cook Book Awards i Paris i februari 2013 belönades boken med ett fint pris. Den utsågs välförtjänst till vinnare i klassen ”Spirits book – best in the world”.
”Steffos spritbibel” är alltså världens bästa spritbok utgiven under 2012. Den utländska konkurrensen är hård, så detta visar tydligt vilken klass denna titel har. Rekommenderas!

Steffos spritbibel i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 18 mars, 2013, i Mat och dryck och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: