Tegel – alla tiders material

Brick

Tegel har under människans historia varit ett populärt byggnadsmaterial. Faktum är att tegel är ett av de absolut äldsta byggnadsmaterialen. Under skilda tidsepoker och i olika civilisationer har man använt teglet, både i religiösa och profana byggnader.

Den brittiske konstvetaren James W P Campbell har skrivit den fina boken ”Brick : a world history” (Thames & Hudson, 2003). En viktig del av boken utgörs av den stora mängden extremt vackra fotografier, tagna av Will Pryce. ”Brick” innehåller 600 illustrationer, varav 570 i färg. Pryces bilder är imponerande i sin detaljrikedom och skönhet. Här finns också gravyrer som visar gamla tegeltekniker.

Campbell delar in boken i lika tidsepoker: Forntida riken, den klassiska världen (Grekland, Rom etc), medeltiden, renässansen, upplysningen, industrialismen, 1900-talet och till sist en blick in i teglets framtid.

Flera intressanta avsnitt i boken berör tegelläggarnas yrkeshemligheter, som de ofta förde vidare inom sina familjer. Detta orsakar nu problem för forskare som vill ta reda på hur dessa byggnader egentligen uppfördes.

Boken täcker både västerlandet och den islamiska världen. Möjligen kunde materialet från Asien ha varit lite mer omfattande. Men det som finns med är häpnadsväckande vackert. Läs denna bok, som är i stort format, och njut av bilder av slott och katedraler, av moskéerna i Isfahan, Iran, av buddhisttemplen i Pagan, Burma, av italienska renässanspalats och av spännande 1900-talsarkitektur av t ex Frank Lloyd Wright.

Även om du besökt Colosseum i Rom eller Taj Mahal i Indien har du kanske inte tidigare noterat den enastående detaljrikedom som ligger i dessa och andra byggnadsverk. Bildmaterialet i denna volym, som omfattar hela 320 sidor, är magnifikt.
Ännu en kvalitetsbok från förlaget Thames & Hudson.

Brick i bibliotekets katalog

Annonser

About Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Posted on 4 februari, 2013, in Konst and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: