Historiska misstag

101historiska misstag

Alla gör vi ibland misstag. Historien är fylld av ödesdigra felbedömningar och grova misstag. Ibland undrar man hur det var möjligt att göra så pass flagranta missar. Andra fall är inte lika självklara.

Journalisten Daniel Rydén har sammanställt en underhållande bok om några av de mest kända missarna: ”101 historiska misstag” (Historiska Media, 2012). Det är en lättläst och tankeväckande bok.

Varje misstag beskrivs på ca 3-4 sidor, och de listas inte i någon särskild ordning. Det betyder att man i princip kan börja läsa var som helst i boken.
En del av misstagen hade stora efterverkningar, medan andra var mer beskedliga. En del misstag har också haft positiva effekter (Alexander Flemings upptäckt av penicillin, eller Roy Plunketts upptäckt av teflon).

Här kan du läsa om välkända misstag, t ex ”Franz Ferdinand struntar i varningarna” och ”Chamberlain felbedömer Hitler”. Du kan även läsa om sådana som kanske inte är lika kända: ”Isaac Newton blir alkemist”, ”Kanada rensar havet vid Newfoundland” eller ”William LeMessurier och den felbyggda skyskrapan”.
En hel del av misstagen går ut på att folk vid olika tillfällen har felbedömt olika saker. Skivbolaget Decca nobbade Beatles och Western Union avfärdade telefonen.
Det finns redan särskilda böcker som fokuserar på militära misstag, och det är troligen orsaken till att ganska få sådana misstag tagits med i den här boken.

Vi kan skratta åt misstag som gjorts för länge sedan, men i boken finns även nyare misstag med, och att blanda nytt med gammalt ger ett intressant perspektiv. Vilka misstag kommer framtidens författare att beskriva?

”101 historiska misstag” är pga sin uppräkningskaraktär kanske ingen sträckläsningsbok, men den är utmärkt som underhållande och lärorik läsning i mindre doser.

101 historiska misstag i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 30 november, 2012, i Listor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: