Svenska antikviteter

De svenska antikviteternas historia

Det finns en mycket stor mängd böcker om antikviteter. Intresset är stort för gamla möbler och andra föremål. Den som behöver en bra översikt över stilarna under olika tidsepoker bör kolla in Märta Holkers ”De svenska antikviteternas historia : möbler och föremål 1525-1925” (Bonniers, 2007).

Boken, som är i stort format, domineras av bilder på möbler, men här hittar du också föremål som ljusstakar, serviser, ljuskronor osv. Den är kronologiskt uppställd och går igenom stilarna under varje sekel, från 1500-talet och framåt. Boken är smidig att ha som uppslagsbok om man t ex undrar vilka stilar som fanns under 1700-talet och vad som kännetecknar dem.

Självklart går det inte att få plats med någon fördjupning i varje avsnitt, men detta är en ren översikt som ger de stora dragen, och det lyckas Holkers bra med. Avsnittet om empiren omfattar 30 sidor och det om jugend 26 sidor.  Boken slutar med 1920-talet, innan funktionalismen slår igenom.
I slutet av boken finns dessutom en bra guide till hur man tidsbestämmer olika föremål, och en förteckning över glas- och silverstämplar.

Det bästa med boken är nog att läsaren egentligen inte behöver ha några förkunskaper alls i ämnet. Man får raskt en kunnig och sammanfattande överblick över varje tidsperiod och stil. Dessutom är den mycket fint formgiven, med massor av nytagna foton och andra illustrationer.
Det enda jag egentligen inte gillar är omslagsbilden, som består av en extrem närbild av en av fötterna på en presidentstol på Kammarkollegium, skapad 1806. Det finns drösvis av andra illustrationer i boken som hade passat bättre som omslagsbild. Men innehållet är desto bättre.

De svenska antikviteternas historia i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 23 november, 2012, i Konst, Kulturhistoria, Sverige och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: