Människor i grupp, förr och nu

Dagens boktips, “Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds”, utgavs för första gången redan 1841, men är fortfarande lika underhållande och aktuell.
Boken skrevs av den skotske läkaren och poeten Charles Mackay (1814-1889). Den beskriver olika former av galna händelser och företeelser genom historien som delvis orsakats av människors okritiska tänkande, och av grupp- och flockbeteende.

Här kan du läsa berättelser om ekonomiska finansbubblor långt före vår tid, om korstågen, häxprocesserna, alkemisterna, falska profeter och siare, magnetisörerna, om folks beundran av kända brottslingar, och mycket annat. Särskilt underhållande är kapitlet om jakten på och handeln med reliker.

Mackays bok, som tyvärr aldrig översatts till svenska, visar hur viktigt det är att tänka kritiskt, och att känna till en del misstag som tidigare generationer gjort. Många av kapitlen i boken har uppenbara paralleller till saker i vår egen samtid. Ingen som läser avsnittet om finansbubblor kan undgå att jämföra med våra dagars finanskriser. Även kapitlen om magnetisörerna och om falska siare borde mana till eftertanke.

Mackay var före sin tid. Begreppet pseudovetenskap var inte ens uppfunnet när “Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds” skrevs.

”Men, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, and one by one.”

Den här underhållande och mycket läsvärda boken finns numera att ladda ned som gratis e-bok.

Charles Mackay: “Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds”
Volume 1
Volume 2
Volume 3

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 1 november, 2012, i Litteratur och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: