Fotbollshistoria

Fotboll

Fotboll är världens största sport. Men vägen dit var lång och snårig. Åke Jönsson berättar fotbollens historia i sin intressanta bok ”Fotboll : hur världens största sport växte fram” (Historiska media, 2006).

Det är mer än 150 år sedan världens äldsta fotbollsklubb Notts County bildades. Men spelets anor är äldre än så. Det fanns t ex en våldsam medeltida folkfotboll. Det var dock via de brittiska internatskolorna på 1800-talet som den moderna fotbollen formades. En viktig detalj i fotbollens succé var att fabriksarbetarna fick lediga lördagseftermiddagar.

Fotbollens tidiga historia präglades av de klassiska gentlemannaidealen. Amatörismen gjorde hårt motstånd mot professionalismen och annat som man ansåg stred mot de ursprungliga idealen.

Fotbollens regler känner de flesta till. Vad vi kanske inte vet är hur dessa regler kom till. Jönsson berättar i ”Fotboll” om t ex den omfattande diskussionen om straffsparkens införande eller ej i slutet av 1800-talet. Straffen ansågs strida mot gentlemannaidealen. Det tog ca 40 år och flera regeländringar innan straffsparksreglerna hade fastställts.

Det var det brittiska systemet med organisation av fotbollen som resten av världen tog efter. Cupspel, professionalisering, klubbar och arenor visade sig fungera bra, och då kopierade man helt enkelt detta i andra länder.

I boken finns också ett separat kapitel om fotbollens introduktion i Sverige. Fotbollen hade börjat spridas i Danmark under 1880-talet, och nådde Sverige under 1890-talet. Klubbar hade bildats redan innan, men ett behov av gemensamma regler uppstod. Från början hade man spelat en sorts mix av fotboll och rugby. Den kallades inledningsvis för ”svensk fotboll”, men i mitten av 1890-talet hade den brittiska associationsfotbollen slagit ut den svenska versionen.

Detta är en intressant bok som ger oss nya perspektiv på nästa match vi tittar på hemma i tv-soffan.

Fotboll i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 5 oktober, 2012, i Idrott och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: