Strindbergs världar

Strindbergs världar

Det är nog ingen som missat att 2012 är Strindbergsåret. Det är 100 år sedan Sveriges störste författare dog, och detta har inneburit stor uppmärksamhet kring Strindbergs liv och verk.
Här i bloggen har jag tidigare tagit upp Strindbergsåret och tipsat om länkar till gratis e-böcker av Strindberg.

Årets stora praktverk om Strindberg är dock ”Strindbergs världar” av Björn Meidal och Bengt Wanselius (Max Ström, 2012). Detta är en gigantisk fotografisk biografi som innehåller lika mycket bilder som text. Boken väger hela 2.6 kilo, är i stort format och rejält tung att hålla i.
”Strindbergs världar” är indelad i 15 olika kapitel, alla överdådigt illustrerade. Vilken tur att Strindberg var så intresserad av ny teknik och tog till sig exempelvis fotografering. Tack vare detta finns många fotografier av honom bevarade. Flera av dem publiceras för första gången i denna bok, som innehåller över 500 olika bilder!

Författaren Björn Meidal är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och är en av världens främsta Strindbergsforskare. Han har bl a varit redaktör för bokutgivningen av Strindbergs många brev. Bengt Wanselius är fotograf och bildredaktör. Han gav häromåret ut en liknande mastodontbiografi om Ingmar Bergman, också den på förlaget Max Ström. Den tilldelades Augustpriset för bästa svenska fackbok.

Om August Strindberg har det skrivits åtskilliga hyllmeter litteratur. Hans liv, hans relationer, hans verk och hans strider med andra har analyserats många gånger. Men märkligt nog har ingen tidigare utgivit ett sådant här bildrikt verk om honom. Detta är ett imponerande verk, där Strindberg framträder i helfigur. Hans världar är givetvis de geografiska platserna. Vi får följa författaren från den ena bostaden och vistelseorten till den andra. Stockholm, Uppsala, Berlin, Paris, Kymmendö: alla finns avbildade här. Nästan halva sitt yrkesverksamma liv tillbringade han utomlands. Han var ständigt i rörelse. Men Strindbergs världar är också de litterära och psykologiska.

Det är inte lätt att ge en heltäckande bild av Strindberg eftersom han var så mångsidig och rörlig, både intellektuellt och fysiskt. Men Meidal och Wanselius lyckas bra i ”Strindbergs världar”.
Boken är ett magnifikt verk, i huvudsak kronologiskt, extremt bläddervänligt och fyllt av intressanta och spännande detaljer. Meidal väjer heller inte för de mindre tilltalande sidorna hos Strindberg. Allt finns med. Här finns också en hel del humor. Mycket läsvärd. Ibland behöver man nästan ta en paus under läsningen för att reflektera över Strindbergs personlighet. Vad mycket han ägnade sig åt! Han var verkligen en mycket speciell och komplex man.
Tyvärr gör bokens tyngd att den kan vara svår att hålla i, men det är väl värt det.

”Strindbergs världar” i bibliotekets katalog

På Fotografiska museet i Stockholm visas t o m 9 september utställningen ”Bilder av Strindberg”, som delvis är baserad på denna bok.

Annonser

About Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Posted on 11 juli, 2012, in Biografier, Litteratur, Sverige and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: