Sommarhus hotas av rivning

Sommarnöjen vid vattnet

I Sundsvall pågår just nu en intensiv debatt kring de gamla sommarhusen i områdena Petersvik och Granli. Sedan något år tillbaka hotas de av rivning.

Det hela handlar om nio praktfulla och mycket påkostade sommarhus från tiden kring förra sekelskiftet. Träpatronernas sommarhus, skulle man kunna säga. De var sommarparadis för Sundsvalls välbeställda och deras familjer. Flera av husen har gått i arv i flera generationer och har hela ursprungsinredningen bevarad.

Flera företag, bl a SCA, har gradvis mutat in mark i området. Husen ska lösas in och berget där de står ska sprängas bort. Istället ska där byggas ett industriområde, en containerhamn och en kombiterminal.

Dessa planer har förstås mötts av protester, men husen är inte K-märkta och flera försök att få till en sådan skyddsklass har misslyckats.

Flera av dessa hus beskrivs ingående i boken ”Sommarnöjen vid vattnet” av Ann Katrin Pihl Atmer och Jan Tham (Bonniers, 2002). En bild från ett av husen, Villa Solbacken, får t o m pryda omslaget.

I boken får vi följa med på en tur till ca 100 påkostade sommarhus runt om i Sverige. Det var under andra halvan av 1800-talet som städernas välbeställda började bygga sig sommarnöjen på landet. Helst skulle det vara strandtomter. Dessa byggnader är speciella för Sverige och Norden. Boken är illustrerad med massor av fina foton. Särskilda kapitel behandlar Västkusten, Skåne, Östersjökusten, Gotland och Öland, Stockholms skärgård, Siljan och så Norrlandskusten.

Ett av de skäl som anförs mot K-märkandet och bevarandet av sommarhusen är att de är privatbostäder som inte är tillgängliga för alla. Samtidigt medges det att husen är viktiga i Sundsvalls historia.

Bildspel från Petersvik  (Sundsvalls tidning)

Hur det till slut går för byggnaderna i Petersvik och Granli går inte att svara på idag.
Men någon gång är det bra om vi stannar upp och tänker över vilka kulturvärden som går förlorade om vi inte har något historiskt perspektiv. Under 1900-talet revs stora delar av våra svenska städers gamla stadskärnor bort för att bereda plats för varuhuslådor, parkeringshus och annat modernt. Idag saknar vi städernas personligheter. Vi har idag svårt att förstå varför vissa byggnader för bara några decennier sedan ansågs tvungna att rivas. 1940- och 50-talets Stockholm finns idag bara kvar på foton. Samma öde kanske kommer att möta sommarnöjena vid vattnet.
Tycker du att husen ska få vara kvar eller ej? Läs ”Sommarnöjen vid vattnet” och fundera.

Sommarnöjen vid vattnet i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 20 juni, 2012, i Konst, Sverige och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: