Sophia Albertina

Sophia Albertina

Vi kanske inte omedelbart kan placera Sophia Albertina på rätt plats i svensk historia. Hon är en prinsessa som har varit lite av en doldis. Den nya boken ”Sophia Albertina 1753-1829 ; självständig prinsessa” av Carin Bergström (Atlantis, 2011) kanske kan avhjälpa detta. Det är den första biografin om henne som skrivits sedan 1948.

Om Sophia Albertina alls är känd för något är det kanske för att vara syster till Gustav III och Karl XIII, samt att hon var den som lät bygga Arvfurstens palats i Stockholm. Men hon var också en kulturellt intresserad person som var mån om sin familj och om sina underlydande.

Sophia Albertina levde under en mycket dramatisk tid och fick uppleva mer än många andra svenska kungliga personer. Hon var dotter till Lovisa Ulrika och hade två bröder som båda blev regenter. Hon var med på fyra olika kröningar av nya svenska kungar. Hennes bror Gustav III blev mördad och hennes brorson Gustav IV Adolf blev avsatt och landsförvisad. Hon var med om att Sverige miste sin östra rikshalva Finland till Ryssland. Hon fick välkomna Jean Baptiste Bernadotte som ny tronföljare och hon fick uppleva att det gustavianska enväldet försvann.

Mellan 1787 och 1803 var hon abbedissa i det tyska klosterstiftet Quedlinburg. Detta stift slukades dock av Napoleonkrigen.
När Sophia Albertina dog 1829 var hon den sista kvarvarande personen från den gamla kungaätten i Sverige. Hon var en länk mellan den gamla och den nya kungafamiljen, och Karl XIV Johan var mycket mån om att ha goda relationer med henne.

En välskriven och intressant bok om en hittills ganska bortglömd svensk prinsessa.

Sophia Albertina i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 22 maj, 2012, i Kungligheter, Sverige och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: