Svenska stationshus

Stationshus

När järnvägen drogs fram genom Sverige under senare delen av 1800-talet var det en utmaning för arkitekter och ingenjörer. En helt ny infrastruktur med järnvägsrelaterade byggnader producerades i snabb takt. Man hade gott om internationella förebilder.

Våra svenska järnvägsstationer från olika decennier är ett viktigt kulturarv. Den stora och tunga praktboken ”Stationshus : järnvägsarkitektur i Sverige” av Gunilla Linde Bjur och Krister Engström (Balkong, 2009) väger ca 2 kilo. I denna rejäla och rikt illustrerade volym får vi hela historien om järnvägsstationerna och andra byggnader.

Det var ett fåtal arkitekter som ritade många av de tidiga decenniernas stationshus. Adolf Edelsvärd var exempelvis chefsarkitekt vid de statliga järnvägarna i hela 40 år.

Utbyggnaden gick imponerande snabbt och järnvägen bidrog i hög grad till industrialiseringens genombrott på landsbygden.

Stationshusen blev nya medelpunkter i städerna. Man lade ned stor omsorg på att ha fina trädgårdsplanteringar i närheten av stationerna. Ibland ritades hela små stadsplaner kring järnvägsbyggnaderna.

På 1870-talet sågs järnvägsresan fortfarande som något nytt, modernt och äventyrligt. Tågbiljetten var en frihetssymbol.

Kring sekelskiftet 1900 hade järnvägsbolagen börjat samla på sig en hel del vinster. Detta markerades genom att vänthallarna gjordes monumentala och ibland gigantiska.

Efter andra världskriget gick den spårbundna kommunikationen tillbaka till förmån för bilism och bussar. Då lät man tyvärr en del stationshus förfalla, och vissa revs. Det var inte förrän under 1980-talet som man började förklara stationerna som byggnadsminnesmärken.

Idag planeras för höghastighetståg och stationerna har på nytt blivit centrum för resenärer.

Den här magnifika boken är härlig att bläddra i. Bildmaterialet är fantastiskt.

Man känner igen ett flertal av stationerna på bilderna. Här får man dem insatta i sitt sammanhang, vilket gör att man med nya ögon kan se på dem nästa gång man är ute och åker tåg.

Stationshus i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 30 mars, 2012, i Konst, Sverige och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: