Att vinna på slagfältet

Hur man vinner på slagfältet

Böcker på svenska om militära strategier har varit sällsynta. Men alla strategiskt intresserade kan nu läsa den utmärkta boken ”Hur man vinner på slagfältet : 25 klassiska taktiker” av Rob Johnson, Michael Whitby & John France (Fischer & Co, 2011).

Boken består av beskrivningar av 25 olika militära taktiker som under olika sekler har lett till stora och ibland även avgörande krigsframgångar. Exemplen är hämtade från alla tidsepoker och från alla världsdelar.
Det är lätt att överskatta den inverkan som teknologi kan ha haft som avgörande faktor för segern, menar författarna. Att ha rätt taktik och att vara målmedveten är viktiga delar i det strategiska tänkandet.

Kapitel 11, Chockverkan, använder slagen vid Arsuf 1191, under tredje korståget, och slaget vid Balaklava 1854 under Krimkriget som exempel. Varje kapitel har en inledning, beskrivning av historiska exempel och en avslutande analys.

Boken är överraskande innehållsrik och ganska heltäckande. Den är också lättillgänglig och inte alltför detaljerad. Illustrerad med bilder och kartor, och försedd med litteraturlistor för den som vill fördjupa sig ytterligare. Rekommenderas till alla militärhistoriskt intresserade läsare.

Hur man vinner på slagfältet i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 28 mars, 2012, i Krig och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: