Moguler och maharajor

Moguler, maharajor och feringis

Indien är idag ett framgångsrikt utvecklingsland med hög tillväxt och en enorm befolkning, som är större än Europas och USA:s tillsammans.
Indiens historia präglas av främmande erövrare, som satt stora spår i samhället. I Samuel Strandbergs bok ”Moguler, maharajor och feringis : bilder och berättelser ur Indiens senare historia” (Comrus, 2011) kan du läsa mera om detta väldiga land.

Moguler är namnet på den muslimska härskarätt som dominerade Indien från 1500-talet fram till mitten av 1800-talet. Strandberg berättar i boken om flera av de mest kända mogulkejsarna: Babur, Akbar, Jahangir och Shah Jahan (som bl a lät bygga gravmonumentet Taj Mahal till sin favorithustru Mumtaz Mahal).

Vid sidan av dessa växte det också fram en inhemsk överklass av lokala härskare som kallades maharajor. Det fanns över 500 maharajor, vars furstendömen varierade kraftigt i storlek. Maharajorna var beroende av erövrarna, först mogulerna och sedan britterna. Maharajornas lokala makt bröts inte förrän 1947 då Indien blev självständigt. Maharajornas släkt bor ofta ännu kvar i sina storslagna palats. I boken finns ett kapitel som presenterar några av de nutida innehavarna av maharaja-titlar i Indien.

Ordet feringis i bokens titel är indiernas benämning på engelsmännen (en förvanskad variant av ordet ”foreigners”). Strandberg berättar också i boken om de brittiska handelsmännen och hur de levde i Indien.

Författaren är forskare och researrangör, samt hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Den här lättillgängliga och mycket underhållande boken är fylld av anekdoter och berättelser om livet vid mogulernas hov, om deras arméer, om hur vanligt folk hade det, om änkebränning, harem och diverse annat. Boken ägnar sig inte åt någon vetenskaplig fördjupning, utan vill ge någorlunda kronologiska nedslag i indisk historia, vilket den lyckas bra med. Rikt illustrerad.

Moguler, maharajor och feringis i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 14 mars, 2012, i Asien och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: