Vampyrer förr och nu

Vampyrernas historia

Just nu är vi mitt inne i en intensiv vampyrtrend. Filmer, böcker och tv-serier om vampyrer av skilda slag dyker upp. Vampyrtrender brukar komma med ca 20 års mellanrum. Men denna gång är den osedvanligt kraftfull.
I boken ”Vampyrernas historia” av Katarina Harrison Lindbergh (Norstedts, 2011) får vi hela historien om vampyrer, berättad ur olika perspektiv.

Boken är uppdelad i tre avdelningar. Först beskrivs vampyrerna i folktron. Sedan kommer ett långt avsnitt om vampyrer i konst och populärkultur. Den tredje delen behandlar vampyren i människan. Här finns berättelserna om de ”verkliga” vampyrerna Gilles de Rais, Vlad Tepes och Elisabeth Bathory.

De tidigaste vampyrberättelser som man känner till idag finns nedtecknade på kilskriftstavlor från Mesopotamien. Där beskrivs blodtörstiga avgrundsdemoner. Vår nutida bild av vampyrer är mycket starkt färgad av Bram Stokers roman Dracula från 1897, och alla filmatiseringar som gjorts av den.

Norden har en rik flora av vampyrberättelser, och här kan vi läsa om folktro från Island, Danmark och Sverige.

Den här boken är riktigt intressant och ger en bred bild av vampyrberättelser från olika århundraden. Författaren konstaterar att vampyrberättelserna brukar följa med sin tid och ständigt anpassas. Nu har vi exempelvis Stephenie Meyers Twilight-serie som formar dagens unga läsares vampyrbild.

Och hur är det egentligen med vitlök – är det egentligen ett pålitligt och effektivt vapen mot vampyrer? Läs denna bok om du vill veta mera.

Vampyrernas historia i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 2 mars, 2012, i Folktro och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: