Operation Sepals

Operation Sepals

Operation Sepals var kodnamnet på de hemliga norska underrättelsebaserna på svenskt fjällområde under andra världskriget. Om dessa baser kan du läsa i Roger Albrigtsens ”Operation Sepals : hemliga baser i Sverige 1944-1945” (Sivart, 2010).

Sepals-baserna byggdes för agenter, kurirer, flyktingar och dessutom transport och förvaring av vapen och utrustning. Den riskabla operationen hölls hemlig för den svenska regeringen under hela senare delen av kriget, och hade möjliggjorts genom ett samarbete mellan norrmän, svenskar, britter och amerikaner. Det var amerikanska OSS som finansierade alltihop (OSS var föregångaren till CIA).

Man kastade ned utrustning i fallskärm. När materialet landat vid baserna fördes det in i Norge av kurirer och vidare till norska motståndsrörelsen, Milorg. Den första basen startade sin verksamhet sommaren 1944 och låg vid Treriksröset.

Roger Albrigtsen är dotterson till en av kurirerna och har tagit fram tidigare okända uppgifter om Sepalsbaserna och om de personer som arbetade med operationen. Boken är innehållsrik och rikt illustrerad.

Operation Sepals i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 22 februari, 2012, i Andra världskriget och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: