Underklädernas historia

Underkläder

Underkläderna är det första vi tar på oss på morgonen och det sista vi tar av oss på kvällen. De syns i allmänhet inte men kan vara av helt olika stil och ha olika egenskaper: funktionella, utmanande, sensuella.

Britta Hammar och Pernilla Rasmussen har skrivit boken ”Underkläder : en kulturhistoria” (Signum / Atlantis, 2008). Här kan du läsa om modets växlingar och om hur underkläderna har utvecklats från 1700-talet och fram till idag. Boken fokuserar mest på underkläder för kvinnor eftersom få manliga underkläder har bevarats. Men det fanns livstycken även för herrar, vilket framgår av denna bok.

Länge kallades underkläder för ”de onämnbara” och det var ingenting man brukade tala om, eller visa upp. Ofta slets de ut och blev till sist lump. Särkar och kalsonger från äldre tid skänktes sällan till museer. Så tillgången på bevarade underkläder i museernas samlingar är därför begränsad, och begränsar sig till högreståndspersoners kläder.

”Underkläder” är verkligen en stilig bok, fylld av intressanta kapitel om snörliv, korsetter, 1700-talets hovdräkt, linnesömnad och mycket mera, allt rikligt illustrerat med mängder av foton. Texten innehåller också många utdrag och citat ur samtida brev och dagböcker.

Författarna har gjort ett rejält faktainsamlingsarbete. Här finns i princip allt som är känt om underklädernas historia. Många intressanta detaljer beskrivs, t ex om seder och bruk.

Underkläderna speglar synen på kön och moral i den tid de tillkommit, vilket visas i denna fina bok.

Den naturliga kroppen har i historien sällan ansetts vacker nog som skönhetsideal. Genom seklerna har man därför med underklädernas hjälp försökt omforma eller dölja den på olika sätt. Vi kan förfasa oss över snörliv och korsetter som folk var tvungna att bära förr, men vilka ideal har vi egentligen idag? Något att fundera på.

Underkläder i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 9 februari, 2012, i Seder och bruk och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: