Grönlands historia

Grönlands historia

Grönland är världens största ö och ligger inte så långt ifrån oss. Sedan 1979 är Grönland ett område med självstyrande status, ”hjemmestyre”, i Danmark. Ändå har vi nog ganska bristfällig koll på grönländsk historia. Då kan man läsa Mads Lidegaards bok ”Grönlands historia” (Boviggen, 2001).

Grönlands huvudstad Nuuk (Godthåb) hade 2009 10.600 invånare. På hela ön bor knappt 60.000 personer. 84% av ön är täckt av is. Det är ett ganska kargt område och de eskimåfolk som bosatte sig här och som lyckades överleva utvecklade en speciell fångstkultur.
Det vi känner till om tidig grönländsk historia är baserat dels på arkeologiska undersökningar och dels på de isländska sagorna. Enligt dessa seglade Erik Röde 982 hit från Island, där han dömts som fredlös. Grönland var då ett betydligt mer bördigare område än det är idag. Några år senare började en större kolonisation från Island. Man har hittat spår av hundratals gårdar. Biskopssätet Gardar upprättades 1126, med domkyrka och stor biskopsgård.
Fiske och fårskötsel var de viktigaste näringarna. Man hade också kor, getter och hästar och jagade val och säl. Men nordbornas liv på Grönland dog ut. Ingen vet riktigt varför. Det sista skriftliga spåren från dem är från 1409, men de sista verkar ha dukat under kring år 1500.

1721 bildades det danska handelsbolaget Grønlandsk Kompagnie, som skaffade sig monopol på Grönlandshandeln. Gradvis utökades den danska expansionen, och Grönland blev en dansk koloni. Tidvis gjorde andra länder anspråk på delar av Grönland, men 1933 beslutade internationella domstolen i Haag att Danmark hade suveränitet över hela ön. Först 1953 blev Grönland en likaberättigad del i det danska riket. Självstyret började 1979 och utökades 2008.

Lidegaards bok är intressant och ger oss nya inblickar i ett nordiskt grannområde och en kultur som vi behöver lära oss mera om. Rikt illustrerad.

Grönlands historia i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 3 februari, 2012, i Geografi och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: