Monitor 150 år

Propellerns pionjär

30 januari 1862, för 150 år sedan, sjösattes fartyget USS Monitor, konstruerat av ingenjören och uppfinnaren John Ericsson (1803-1889), en av 1800-talets stora svenska innovatörer. Amerikanska inbördeskriget hade inletts 1861 och Monitor var ett beställningsarbete från nordstaterna.

Om Monitor, och om andra smarta och kreativa uppfinningar och projekt av John Ericsson, kan du läsa i boken ”Propellerns pionjär och Monitors mästare : glimtar av John Ericssons liv och verk” av Björn Hallerdt (Tekniska museet, 2003). Boken innehåller många fina bilder av Ericssons ritningar och konstruktioner. Han var en skicklig tecknare och gravör.

Monitor var byggt av järnplåt och pansarplåt och var det första egentliga moderna krigsfartyget. Dess utseende gick på tvärs mot hur alla ansåg att ett örlogsfartyg skulle se ut. John Ericssons huvudidé bakom konstruktionen var att fartygets överkropp skulle vara så låg som möjligt, och att centrala delar som motor och roder skulle ligga under vattenlinjen.
Monitor var bara 52 meter långt och 12 meter brett, och var alltså ett ganska litet fartyg. Djupgåendet var bara 2 meter för att man skulle kunna navigera i floder och i grunda kustvatten.

9 mars 1862 besegrade Monitor sydstaternas Merrimac i ett berömt sjöslag vid Hampton Roads. John Ericsson blev berömd över hela världen.
I december samma år sjönk Monitor i en storm. Flera vrakdelar från Monitor har numera bärgats och finns idag att se på ett marinmuseum i Newport News, Virginia.

Om John Ericsson har det skrivits mängder av litteratur. Hallerdts bok utkom till 200-årsjubileet av hans födelse 2003 och fokuserar mest på tekniska konstruktioner. Här finns också en kort biografi. Visste du att John Ericsson i sin ungdom var löjtnant på Frösö läger? Han var dessutom lantmätare och tjänstgjorde i socknarna kring södra delen av Storsjön. Han lämnade dock Jämtland tidigt, redan 1826.

Propellerns pionjär och Monitors mästare i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 2 februari, 2012, i Biografier och märkt , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: