Avslöjad: USA:s chifferbyrå

Amerikas svarta kammare

Det finns en särskild litteraturgenre som skulle kunna kallas ”avslöjande bakom kulisserna-böcker”. En person som deltagit i ett skeende berättar i efterhand om vad som hände, och avslöjar ibland tidigare hemliga uppgifter.
En av de första böckerna av denna typ var ”Amerikas svarta kammare” av Herbert Yardley (Tiden, 1938), som handlar om kryptografi, signalspaning och chiffer.

Herbert Yardley var en av grundarna av USA:s chifferbyrå, en kryptografisk enhet inom USA:s underrättelsetjänst under mellankrigstiden. Redan i slutet av första världskriget hade Yardley knäckt koder. Han arbetade då för avdelningen MI-8.
Chifferbyrån, en underavdelning till MI-8, startade sin verksamhet 1919. Deras främsta mål blev att knäcka de japanska koderna, något Yardley och hans stab lyckades med efter något år. Sedan kunde alltså USA läsa hemliga japanska telegram.
I slutet av 1920-talet fanns det dock inte lika stort intresse för chifferbyråns verksamhet, och USA:s utrikesminister Stinson anmärkte att det var direkt opassande att läsa andras post. Efter börskraschen 1929 stängdes MI-8:s verksamhet helt, och Yardley bestämde sig för att skriva en bok om sina aktiviteter: ”America’s black chamber”, som utgavs 1931.

Boken var mycket avslöjande. Här kunde alla läsa om USA:s signalspaning  från slutet av första världskriget och under hela 1920-talet. Det påstås att 19 länder via denna bok fick veta att USA hade knäckt deras hemliga koder. Situationen var mycket pinsam för amerikanerna. Myndigheterna undersökte om man kunde stämma Yardley, men han hade inte brutit mot några lagar genom att publicera sin bok. Den utgavs på svenska först 1938 under titeln ”Amerikas svarta kammare”.

Det finns inte så många böcker som tar upp kryptografi, och denna beskriver dessutom hur man arbetade med chiffer och koder på den för-datoriska tiden.

Amerikas svarta kammare i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 31 januari, 2012, i Spioneri och märkt , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. akismet-8aa0b849b5870195a2686a34e175f0a5

    Jag kan rekommendera Kodboken av Simon Singh (ISBN10: 9113007084) för er som vill få mer insikt i kryptografi. Författaren tar upp enkla krypton från romartiden, hur tyskarnas fruktade Enigma fungerade (och knäcktes), samt moderna krypteringstekniker med publika nycklar. Klart läsvärd, och underhållande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: