Tredje rikets myter

Tredje rikets myter

Det finns en stor mytbildning kring nazismen och Hitlertyskland. Det tredje riket byggde själv upp en stor flora av legender och myter. I vår tid matas vi dessutom med allehanda filmer, tv-serier, romaner osv om tredje riket. Till sist blir det svårt att skilja fakta från fiktion.

Peter Olausson driver webbplatsen Faktoider.nu och har under ett flertal år samlat texter kring faktoider, dvs osanningar och missuppfattningar i olika ämnen. Hans bok ”Tredje rikets myter” (Forum, 2011) beskriver faktoider och rent falska påståenden kring nazismen.
Författaren har strävat efter att vara ganska heltäckande i ämnet, så därför finns många aspekter av myter med i boken.

Först avhandlas nazismens egenskapade mytbildning, t ex dolkstötslegenden, de olika raslärorna och kulten av de egna martyrerna. Sedan övergår boken till att behandla andras felaktiga uppfattningar om saker kring tredje riket. Ett långt kapitel handlar såldes om nazisternas ”Wunderwaffen” (”undervapen”) som skulle vända krigslyckan. Och hur var det egentligen med Hitlers atombomb? Här får vi veta att nazisterna inte var i närheten av att utveckla någon sådan, trots att amerikanerna hela tiden trodde det.

Här finns kapitel om så vitt skilda saker som tysk fysik, ockult nazism, tredje rikets relation till kyrkan, Albert Speers Germania och givetvis om Förintelsen.
Ett annat kapitel handlar om myter i efterhand. Här kan du läsa om nazisternas flygande tefat och om hemliga baser i Antarktis (jo, det finns folk som tror på detta!).

Eftersom boken vill spänna över ett så stort ämnesområde och dessutom ta med nästan allt i mytväg blir den något spretig. Författaren gillar dessutom långa meningar med flera bisatser, ibland även med parenteser. Texten kan därför emellanåt vara något tungläst, men innehållet är intressant.
Olausson vill gå till botten med flera av de mytiska påståenden som spridits och strävar efter att hitta källorna till dem, något som inte alltid går.

”Tredje rikets myter” avslutas med en utmärkt genomgång av författarens källmaterial, för den som vill läsa mera. Han varnar också för vissa ”opålitliga” memoarböcker.

Tredje rikets myter i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 27 januari, 2012, i Andra världskriget och märkt , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: