Krigsherrar

Krigsherrar

Känner du dig sugen på en rejäl, färgsprakande bok i stort format om fältherrar och militärhistoria? Då är detta boken för dig: ”Krigsherrar : militärhistoriens främsta befälhavare” av Reg G Grant (Fischer, 2011).

Detta är en svensk utgåva av en Dorling-Kindersley-bok. Det brittiska förlaget specialiserar sig på överdådigt illustrerade böcker som ofta är stora och tunga.

I denna bok är det de militära befälhavarna som står i centrum. Berättelsen börjar med antiken och går sedan kronologiskt fram till nutid. Det är mycket Europa, men här finns också beskrivningar av fältherrar från Asien, Afrika och Amerika. Texten är lite snuttifierad emellanåt men man får en bra överblick. Bokens främsta egenskap är det fantastiska bildmaterialet. Varje uppslag sprakar av färg och här finns också en del nyritade kartor över de mest kända fältslagen.

Omslaget pryds av Karl XII, trots att han endast medverkar sparsamt i boken. Gustav II Adolf hade varit en bättre omslagspojke eftersom han är med på hela 4 sidor.

Detta känns som en påtagligt manlig bok. Intressant och omfattande läsning för den historiskt militärintresserade. Bokens format (26 x 30 cm) och tyngd gör den dock något svårhanterad.

Krigsherrar i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 26 januari, 2012, i Krig och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: