Kleopatra

Kleopatra

Den egyptiska drottningen Kleopatras levnadsöde har alltid fascinerat eftervärlden. Hon är en av de mest kända kvinnorna i antikens historia, och det har skrivits romaner, pjäser och biografier om henne. En av de senaste är ”Kleopatra: ett liv” av Stacy Schiff (Bazar, 2011).

Egentligen var Kleopatra namnet på ett flertal egyptiska drottningar. Den mest kända Kleopatra hade ordningsnummer 7, så hennes korrekta regentnamn var Kleopatra VII. Hon levde 69 f Kr – 30 f Kr och var den sista egyptiska härskaren av den ptolemeiska dynastin.

Eftervärlden har varit mycket intresserad av hennes relationer med Julius Caesar och hans rival och motståndare Markus Antonius. Kleopatra hade barn med båda dessa herrar.
Myten om henne som en femme fatale har varit livskraftig. Mer än något annat måste Kleopatra ha varit en kvinna med stor strategisk förmåga, och dessutom med stor karisma. Hon var mästerlig på att bygga allianser och ingå fördelaktiga avtal.
Hon var gift två gånger, båda gångerna med en bror, som fick betala med sitt liv. Kleopatras levnadsöde innehåller incest, mord och ond bråd död. Under 2000 år har författare lockats av hennes berättelse. Uppgiften att hon begick självmord med hjälp av en giftorm är dock nästan säkert helt felaktig.

Stacy Schiff är en amerikansk skribent som specialiserat sig på biografier. På omslaget till hennes Kleopatra-bok anges det att hon vunnit Pulitzer-priset. Det tilldelades hon dock för en helt annan bok, en biografi om Vera Nabokov.
Schiffs Kleopatra-bok fick lysande recensioner och hamnade på New York Times bästsäljarlista, där den som bäst nådde tredjeplatsen. Nu ska boken bli film med Angelina Jolie i huvudrollen.

Schiff har gått tillbaka till de äldsta egyptiska och romerska källorna och har skrivit en raffinerad och pigg Kleopatra-biografi. Den är spännande som en thriller fast man redan i förväg vet hur det går på slutet. Rekommenderas!


Denna porträttbyst på Altes Museum i Berlin anses föreställa Kleopatra VII, men man vet inte säkert.

”Två tusen år av dålig press och överhettad prosa, press och operor kan inte dölja det faktum att Kleopatra var en synnerligen begåvad drottning, extremt slug och opportunistisk, en första klassens strateg.”

Kan tilläggas att man aldrig återfunnit hennes grav, som numera kan ligga på havsbotten utanför Alexandria.

Kleopatra i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 12 januari, 2012, i Antiken, Biografier och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: