Konsten i Würzburg

Gamla städer

”Gamla städer : sommarbrev” av Axel Romdahl (Medéns, 1922) är namnet på en liten oansenlig bok som finns i bibliotekets magasin. Men den ger upphov till några reflektioner.

Axel Romdahl (1880-1951) var konsthistoriker och museiman, samt professor vid Göteborgs högskola. Han har skrivit en hel del böcker om konstnärer, t ex Michelangelo och Pieter Brueghel d ä, och om svensk medeltida kyrkoarkitektur.
Hans lilla bok ”Gamla städer” handlar om tyska och österrikiska städer och är därför placerad på ”Geografi, Tyskland”. Boken består av ett antal reseberättelser från städerna, och Romdahl intresserar sig nästan uteslutande för konstskatterna och arkitekturen. Dessa reseintryck är från början av 1920-talet, mellankrigstiden. En stor del av boken handlar om Wien och Salzburg.

Men det avslutande kapitlet i boken består av en beundrande hyllning till den bayerska staden Würzburgs konstskatter. Staden har anor från tidig medeltid. Romdahl besöker slottet, den romanska domen från 1100-talet och flera andra kyrkor. Slottet i Würzburg, av arkitekten Balthasar Neumann, räknas som ett av den tyska barockens mest betydande verk.

Den 16 mars 1945, mindre än två månader före andra världskrigets slut, angreps Würzburg av allierade bombplan. 225 Lancaster-plan och 11 Mosquito Pathfinders släppte över 1100 ton bomber över staden, vars historiska centrum med alla kulturbyggnader utplånades på 17 minuter. En eldstorm drog fram genom Würzburg och ca 5000 människor omkom.

Efter kriget rekonstruerade man mödosamt staden med slottet, kyrkor m fl byggnader. Det tog över 20 år. Vissa av slottets interiördelar hade räddats undan branden, och andra konstföremål hade också klarat sig. Men förstörelsen som drabbat staden var fruktansvärd.


Domen i Würzburg idag

Romdahls bok ger prov på en idyllisk, lite oskyldig beundran av ett europeiskt kulturarv som snart skulle slitas i bitar av andra världskriget. En nutida läsare kan inte undgå att känna kontrasterna mellan dessa två perioder. Läsningen ges en extra dimension.

Gamla städer i bibliotekets katalog

Annonser

About Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Posted on 16 december, 2011, in Städer and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: