Stockholms blodbad

Stockholms blodbad

November månad förknippas ofta i svensk historia med Stockholms blodbad. Det är ju det traditionella namnet på avrättningarna i Stockholm 8–9 november 1520 efter Kristian II:s kröning.
Mycket har skrivits om dessa dramatiska händelser. Den senaste och mest aktuella skildringen är skriven av militärhistorikern Lars Ericson Wolke : ”Stockholms blodbad” (Prisma, 2006).

Fredagen den 9 november 1520 var Stockholm en stad i chock. Dagen innan hade kung Kristian II låtit avrätta ett stort antal personer på Stortorget i Gamla stan (Exakt hur många är omtvistat, men det kan ha varit över 80 personer). Det var hans politiska fiender som hade rensats ut, och nu rullade likvagnarna till Södermalm, där kropparna skulle brännas på bål.

Vem eller vilka var det som hade fattat beslutet om avrättningarna? Tolkningarna kring Stockholms blodbad har varit många under seklerna, och Gustav Vasa använde händelserna i sin antidanska propaganda. Gustav Vasas far och svåger fanns bland de avrättade. Källäget är bristfälligt, vilket har öppnat för ett flertal olika tolkningar och teorier.


Ur Blodbadstavlan, en avbildning som beställdes av Gustav Vasa.

Lars Ericson Wolkes bok är välskriven och intressant. Han skildrar Sverige under början av 1500-talet och maktspelet kring Kalmarunionen.
I det här dramat fanns det många starka personligheter: Kristian II, ärkebiskopen Gustav Trolle, Sten Sture, Kristina Gyllenstierna. I den här boken möter vi dem allihop.

Författaren gör också jämförelser med andra liknande händelser som Bartolomeinatten i Paris och Kalmar blodbad (som inte är lika känt). Vi får också en innehållsrik redogörelse för hur Stockholms blodbad beskrivits av svenska och danska historiker genom tiderna.

En bra och intressant bok. Vill du veta mera om Stockholms blodbad är denna bok en utmärkt startpunkt.

Stockholms blodbad i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 22 november, 2011, i Sverige och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: