Svenska uniformer

Svenska arméns uniformer

Det har länge saknats en bra sammanställning i bild över svenska militära uniformer genom tiderna. Nu finns en utmärkt översikt över arméuniformerna från slutet av 1800-talet och fram till idag: ”Svenska arméns uniformer 1875-2000” av Simon Olsson (Medströms, 2011).

Boken är späckad med nästan 1000 illustrationer, inte bara av uniformer utan också av tillbehör som knappar, märken, axelklaffar och mycket annat. Man kan utläsa en hel del av gamla fotografier och denna bok är en utmärkt guide. Här finns också en mängd intressanta artiklar att läsa.

Detta är verkligen ett standardverk i ämnet svenska uniformer, som under lång tid framöver  kommer att konsulteras av släktforskare, antiksamlare och av alla som är det minsta intresserade av militärhistoria. Den här boken kommer säkert att få efterföljare som beskriver även äldre tiders uniformer. Och flottan och flygvapnet behöver också beskrivas i liknande böcker.

Kul pyssel för alla som gjort lumpen eller som arbetat inom försvarsmakten: Leta i boken fram de uniformer och märken som du själv har burit. Själv upptäckte jag att båtmössan till m/60-uniformen var unik för ”mitt” regemente. Det hade jag ingen aning om medan jag bar den.

Svenska arméns uniformer i bibliotekets katalog

Annonser

About Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Posted on 2 november, 2011, in Sverige and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: