Gyllene snittet

Gyllene snittet

Kan man skriva en hel bok om det gyllene snittet? Jadå, Scott Olsen har skrivit ”Gyllene snittet: naturens största hemlighet” (Schibsted, 2007), en liten men innehållsrik bok på 64 sidor.

Det gyllene snittet är som bekant namnet på ett särskilt förhållande av proportioner. Om man delar en linje i en längre del a och en kortare del b så att a+b förhåller sig till a på samma sätt som a förhåller sig till b får man ett resultat som av oss människor upplevs som harmoniskt och estetiskt tilltalande. Kvoten a/b blir då ca 1,618 och kvoten b/a blir ca 0,618.

Gyllene snittet

Under antiken började matematikerna intressera sig för gyllene snittet (som dock inte började kallas så förrän på 1800-talet). Ett annat namn för snittet var fi eller phi. Proportionerna dök upp i många geometriska figurer.
Under renässansen var en del konstnärer och arkitekter nästan besatta av gyllene snittet, som kan återfinnas i många konstverk och byggnader.
En del har också velat finna gyllene snittet på olika håll i naturen. Det är dock lite omdiskuterat.

Olsen är professor i filosofi vid Florida Community College och i den här boken vill han visa hur det gyllene snittet kan kännas igen och användas i skilda sammanhang. Ganska intressant. Proportionerna visar sig dagligen användas i betydligt fler sammanhang än man först tänker på.  Illustrerad med svartvita teckningar. Vissa avsnitt kräver dock grundläggande kunskaper i matematik.

Boken ingår i serien ”Wooden books”. Andra delar i serien handlar om t ex symmetri, geometriska kroppar och kemi.

Gyllene snittet i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 29 september, 2011, i Konst, Kulturhistoria och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: