Njutningsmedel

Paradiset, smaken och förnuftet

Hur kommer det sig att det vid bestämda tidpunkter uppträder nya slags njutningsmedel i Europa? Kaffe, choklad, te och tobak introduceras ungefär vid samma tidsperiod, 1600-talet.
Den frågan ställer sig Wolfgang Schivelbusch i ”Paradiset, smaken och förnuftet”, en bok om njutningsmedlens historia.

Bakom den kanske lite högtravande boktiteln döljer sig en väldigt underhållande historik.

I länder som inte hade några kolonier fick man importera kaffet, vilket ledde till intensiva kampanjer mot denna dryck. I Sverige hade vi kaffeförbud i slutet av 1700-talet. Gustav III lät inrätta särskilda kaffespioner.
Det fanns, inte minst i England, teorier om att kaffet nedsatte sexualdriften, varför drycken rekommenderades till präster och andra som levde i celibat.

På 1600-talet började man inta tobak genom att dricka den. Det var först senare som man kom på att stoppa den i rökpipan.
I boken kan vi också läsa om 1700-talets snuskultur. Snusandet var då en statussymbol för överklassen.

Alkoholen då? Schivelbusch vill lyfta fram bardiskens utveckling som en naturlig följd av industrialismen. Bardisken dyker upp i England under tidigt 1800-tal och accelererar drickandet och möjliggör uppkomsten av hela den moderna krogrörelsen.

En mycket underhållande bok som numera är placerad i bibliotekets bokmagasin. Den har dessutom massor av samtida illustrationer.

Paradiset, smaken och förnuftet i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 26 augusti, 2011, i Mat och dryck, Seder och bruk och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: