Vasadöttrarna

Vasadöttrarna

Att Gustav Vasa hade tre söner, som alla blev kungar, vet de flesta. Men totalt hade Gustav Vasa nio barn som nådde vuxen ålder. Den fjärde sonen, Magnus, drabbades av sinnessjukdom och dog på Vadstena slott.

Gustav Vasas fem döttrar är inte lika kända.  Karin Tegenborg Falkdalen, chef för Föreningsarkivet i Jämtlands län, har skrivit Vasadöttrarna, en intressant och läsvärd bok om de fem Vasaprinsessorna. Av dessa är kanske Cecilia (1540-1627) den mest kända.

Ett genomgående tema i boken är hur man försökte hitta lämpliga giftermålskandidater till Vasadöttrarna. Det gällde att legitimera Vasaätten, som var färsk på Sveriges tron, och bygga allianser med andra kungahus.
Vasaprinsessorna hamnade också mitt i olika släktfejder, både i Sverige och utomlands, och fick ibland medla mellan sina bröder.

En högintressant bok som fyller en lucka i svensk historisk litteratur. Enda nackdelen är att den gott kunde ha haft fler illustrationer och gärna i färg.

Vasadöttrarna i bibliotekets katalog

Läs mera:
Levande historia: Partyprinsessan blev kapare på Östersjön

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 3 maj, 2011, i Kungligheter, Svenska regenter, Sverige och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: