Burmas historia

Burmas historia

Burma, eller Myanmar som idag är dess officiella namn, är ett mycket stort land i Sydostasien. Till ytan är det ungefär lika stort som Afghanistan, och mycket större än Europas geografiskt största land Ukraina.
(I den här texten kommer fortsättningsvis namnet Burma att användas)
Ändå är det påfallande okänt för många av oss i västvärlden.

Sedan en halvcivil regering tog över ledningen av landet 2011 har man börjat öppna sig mer mot omvärlden. Det har gjort att många nu kan resa in i Burma: affärsmän, turister m fl, vilket har medfört ett ökat intresse för landet, som har hela 60 miljoner invånare.

Nu finns en utmärkt och läsvärd bok om Burma att läsa: ”Burmas historia” av Bertil Lintner (Historiska media, 2014).

Lintner är Asienkorrespondent för Svenska Dagbladet och skriver dessutom för flera internationella tidningar. Han har bott i Thailand i över 30 år och är en av världens främsta kännare av Burma.

Burmas historia är en skildring av ett land med många konflikter.
De nuvarande gränserna är bara något sekel gamla. För tusentals år sedan fanns flera kungariken och imperier på det sydostasiatiska slättlandet.

I den här spännande boken kan du bl a läsa om Pagan-riket (1044-1287). Den storslagna staden Pagan blev då rikets religiösa, kulturella och politiska centrum. Som mest kan staden ha haft 200.000 invånare. Man utvecklade t ex konstbevattning. Pagan besegrades dock av mongolerna.
Riket enades inte igen förrän på 1500-talet. En ny storhetstid var under kung Alaungpayas dynasti på 1700-talet. Rangoon, som länge var huvudstad, grundades 1755.

Burmas historia är också berättelsen av många folkgrupper. Lintner beskriver de viktigaste folkgrupperna och berättar om deras kulturer, härkomst och språk.

När britterna annekterade området på 1800-talet skulle plötsligt alla dessa folkgrupper samlas under ett gemensamt styre. Ett stortmissnöje uppstod med britternas styre. De avskaffade kungadömet och hela det gamla bysamhället. Det medförde politisk oro under lång tid. Burma blev självständigt 1948. Men inbördeskrig utbröt och militären grep makten 1962. Då isolerades landet från omvärlden.

I boken kan du läsa om Aung San (1915-1947), som var en av de ledande frihetskämparna mot den brittiska kolonialmakten, men som mördades av paramilitära styrkor kort tid före Burmas självständighet. Han blev far till Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991.

Burmas historia” är en lättläst och intressant bok, skriven på en rapp journalistisk prosa. De många asiatiska personnamnen kanske kan vara svåra att hålla reda på, men det finns en personförteckning i boken, som kan användas som uppslagsdel. Här finns också ett antal färgfoton och flera nyritade kartor. En bra introduktion till ett intressant och hos oss alltför okänt land.

Burmas historia i bibliotekets katalog

Om Thomas

Bibliotekarie vid Östersunds bibliotek.

Publicerat på 4 november, 2014, i Asien och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.